12.07.2019      341      0
 

Проектування “косих зебр” на пішохідних переходах на 10% зменшить кількість аварій на них – незабаром в Україні з’явиться нова норма ДБН


У проект нових змін до державних будівельних норм “Вулиці і дороги населених пунктів” вже внесено новий пункт, який дає можливість влаштовувати наземні пішохідні переходи із “косою зеброю” під кутом до тротуару до 70 градусів. Проект змін розробляють фахівці ДП “ДерждорНДІ”.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

“Здавалося б, незначна, але така важлива для безпеки на пішохідних переходах зміна – проектувати їх не під прямим кутом до тротуару, а трохи навскіс. Перше – від цього пішоходів стає краще видно для водіїв, друге – самі пішоходи починають автоматично дивитися у бік руху автомобілів, чого не завжди роблять на звичайному переході. Це успішно працює у Парижі, Брюсселі та багатьох інших містах Європи. І дійсно аварій на таких переходах трапляється до 10% менше. Якщо лише зміною кута розташування “зебри” можна врятувати чиєсь життя, то чому це не робити у нас в Україні?” – відзначив він.

Згідно із запропонованою зміною в ДБН, можливе влаштування пішохідних переходів навскіс при умові, що кут зміщення сторін переходів повинен бути не більше 70 градусів.

Мінрегіон спільно з ДП “ДерждорНДІ” продовжує вивчати зарубіжний, зокрема, європейський досвід, у впровадженні розумного проектування доріг для підвищення їх безпеки та комфорту.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

За інформацією
Урядового порталу


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *