12.07.2019      395      0
 

Завдяки конструктивній співпраці у митній сфері успішно реалізовуються положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС


Досягнуті результати та подальші напрями співпраці розглядалися на Третьому засіданні Підкомітету з питань митного співробітництва Україна – ЄС Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і його державами-членами з одного боку і Україною з іншого боку, яке відбулось 11 липня 2019 року в Державній фіскальній службі.

В.о. Голови ДФС Олександр Власов поінформував присутніх про створення необхідних умов для оперативного початку роботи новостворених податкової та митної служб.

Відповідно до концептуальних напрямів реформування у сфері митної політики передбачається здійснення заходів щодо сприяння безпеці та міжнародній торгівлі, ефективному справлянню митних платежів шляхом розвитку інфраструктури та електронних сервісів, посилення боротьби з незаконним переміщенням товарів, підвищення ефективності міжнародного митного співробітництва тощо.

«У ході реалізації стратегічних ініціатив, які реалізуються ДФС протягом 2018 – 2019 років і повністю відповідають запропонованим напрямам реформування, уже досягнуто значних результатів», – зазначив Олександр Власов.

Так, розпочато процес технічної модернізації митниць. Наразі закуплені і встановлюються 7 стаціонарних скануючих систем та 11 вагових комплексів. У рамках впровадження спільного контролю на українсько-молдовському кордоні відкрито міжнародний пункт пропуску «Маяки – Удобне – Паланка», контроль на якому здійснюється із врахуванням практик країн-членів ЄС. Даний проект реалізовано за фінансової підтримки ЄС.

Також реалізовано проект з переведення підприємств на обслуговування через «єдиний рахунок» для зарахування митних платежів. Всі сплати при митному оформленні товарів підприємства здійснюють виключно через «єдиний рахунок». Також вже 100% митних декларацій у режимах «експорт» та «імпорт» оформлюються за принципом «єдиного вікна». Цей принцип діє на всіх автомобільних пунктах пропуску і на внутрішніх митницях.

Українська митниця долучена до боротьби з транснаціональною злочинністю. На базі Одеської митниці та у аеропорту «Бориспіль» створені припортові групи в рамках Глобальної програми по контролю за контейнерними перевезеннями (CCP) Управління ООН з наркотиків і злочинності, Всесвітньої митної організації . І вони успішно працюють. З останнього випадку: в Одеському порту припортовими групами виявлено 257 кілограмів кокаїну в контейнері з бананами, який прибув з Південної Америки.

Державна фіскальна служба успішно запровадила видачу статусу схваленого експортера підприємствам, які експортують продукцію до країн ЄС, також видачу та верифікацію сертифікатів EUR-1. Наразі 239 підприємств, що експортують товари до країн ЄС, отримали статус уповноваженого експортера.

Крім того, Україна приєдналася до Конвенції про правила походження (ПанЄвроМед), і з 1 січня 2019 року вони набрали чинності. І це відкриває для українських виробників нові можливості на ринках Європи.

Всі ці процеси безпосередньо стосуються виконання Україною зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію Україна – ЄС у митній сфері.

«Виконання зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію Україна – ЄС є одним з пріоритетів. Тому особливо хочу наголосити, що всі міжнародні зобов’язання України у митній сфері будуть неухильно дотримуватися», – наголосив Олександр Власов.

Очільник ДФС висловив впевненість, що з початком реалізації чотирирічної Програми Європейського Союзу «Підтримка державного управління фінансами для України – EU4PFM» посилить можливості ДФС з реалізації цих зобов’язань. Співпраця у рамках цієї програми сприятиме запровадженню в Україні європейських правил транзиту товарів – спільної транзитної системи (NCTS), інституту авторизованого економічного оператора, протидії ухиленню від сплати податків та спрощенню процедур торгівлі.

У свою чергу співголова Підкомітету, Директор з міжнародних відносин Генерального директорату з питань оподаткування та митного союзу (TAXUD) Сабіна Хенцлер відзначила вже впроваджені на українській митниці реформи та наголосила на необхідності продовження конструктивної співпраці для успішної реалізації усіх положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Під час засідання Підкомітету сторони розглянули питання наближення митного законодавства до законодавства ЄС, розробки програми авторизованого економічного оператора (АEO), регулювання захисту прав інтелектуальної власності, проекти допомоги ЄС в митній сфері, розробки стратегії інтегрованого управління кордонами тощо.

Представники ЄС висловили готовність до продовження співпраці та підтримки і надання необхідної допомоги українській стороні для успішної реалізації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Наступне засідання Підкомітету відбудеться в м. Брюсселі (Королівство Бельгія) у 2020 році.

За інформацією
Урядового порталу


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *