02.03.2020      446      0
 

ПРО ФОНД ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ


Законом України від 08.06.2017 № 2095-VIII “Про Фонд енергоефективності” з метою стимулювання та підтримки ініціатив щодо впровадження заходів з енергоефективності у житловому секторі України створено державну установу “Фонд енергоефективності” (далі – Фонд).

Підтримка Фонду полягає у наданні грантів та запровадженні комплексних технічних рішень з енергоефективності будівель.

Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України – 1,6 млрд грн, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини – 100 млн євро.

Програма Фонду реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН).

Фонд запровадив програму “Енергодім”, яка реалізовується через АБ “Укргазбанк”. Це програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків:

учасниками Програми (тобто бенефіціарами) можуть стати лише об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ);

ОСББ отримають відшкодування витрат на енергомодернізацію свого будинку;

 відшкодування до 40-50% витрат на роботи, матеріали та обладнання, залежно від Пакета заходів з енергоефективності (до 60-70% першим 300 ОСББ);

комплексна енергомодернізація допомагає знизити енергоспоживання до 50% (в деяких випадках і більше);

перелік необхідних для будинку заходів з енергоефективності визначається на основі енергоаудиту;

якість виконання робіт забезпечується авторським та технічним наглядом;

мережа регіональних консультантів-партнерів Фонду надає підтримку в процесі реалізації проектів з енергомодернізації багатоквартирних будинків.

Регіональний консультант у Черкаській області Програми IFC з підтримки Фонду – Дмитро Паламарчук ([email protected], 097-889-1385).

Програма Фонду передбачає два Пакети заходів енергомодернізації багатоквартирних будинків:

пакет ,,А“ (Легкий) складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (перш за все модернізація інженерних систем будинку).

пакет ,,Б“ (Комплексний) включає в себе всі заходи пакета ,,А“ а також теплоізоляцію будівельних конструкцій (стін, даху, горища, підвалу).

6 лютого 2020 року Наглядова Рада Фонду затвердила зміни до Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків ,,Енергодім“ та інших документів, які є невід’ємною частиною Програми.

Програма в новій редакції вступила в дію з 18 лютого 2020 року, це означає, що вже з 18 лютого усі заявки прийматимуться у новій редакції.

Нова редакція Програми передбачає значне спрощення процесу подання заявок та їх розгляду Фондом. Текст Програми та супровідних документів містяться на сайті Фонду (https://eefund.org.ua/dokumenti).

Зокрема, передбачено зменшення кількості документів, що подаються разом із заявкою, також спростовано умови заповнення деяких із них.

Найважливішими змінами є: 

за новими правилами не потрібно подавати копію протоколу загальних зборів з усіма додатками під час подання Заявки на участь, достатньо буде Витягу з протоколу. Також скасовується вимога подавати Статут ОСББ;

ОСББ має право подати до Фонду Заявку на Верифікацію завершеного проекту перед сплатою всіх коштів підряднику на підставі підписаних Актів виконаних робіт. Таким чином, зменшується фінансове навантаження на ОСББ;

усувається вимога про дотримання 6 місячного строку для подання заявки на повторну участь, протягом якого Енергетичний сертифікат приймається Фондом (єдина умова — Сертифікат має відображати існуючий стан будівлі). Це зменшить витрати ОСББ у разі повторної участі в програмі.

Водночас вводяться нові додатки до Порядку дій учасників Програми “,Енергодім”: 3


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *