28.07.2021      217      0
 

Погода стабілізується до кінця тижня. А поки що не забуваємо про безпеку під час грози


За інформацією Черкаського обласного центру з гідрометерології більш стабільний характер погоди можна очікувати наприкінці робочого тижня. Тим часом цими днями на нас чекають дощі та подекуди грози.

У більшості випадків лиха можна уникнути, якщо знати елементарні правила безпеки:

1. Краще не виходьте без потреби з приміщення.

2. Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть всі вікна та двері. У приміщенні не повинно бути протягу, який притягує кульову блискавку.

3. У приватному будинку ні в якому разі не палити у печі – блискавка може проникнути в будинок через димохід. Тримайтеся чимдалі від електроприладів, антен, проводів – вони притягають розряд.

4. Не намагайтеся заходити в місця, де сильний потік води або стоїть вода. Під водою може бути велика глибина або небезпечні сторонні предмети.

5. Якщо ви знаходитесь на відкритому просторі під час грози, не використовуйте свій мобільний телефон, крім випадків, коли вам потрібно викликати допомогу.

6. Не стійте на вулиці під високими деревами або стовпами.

7. Відстежуйте прогнози погоди.

8. Якщо негода застала вас за кермом, намагайтеся знайти місце для парковки і залиште автомобіль у безпечному місці. Не паркуйте автомобіль під деревами, так як є небезпека падіння гілок.

9. Допомагайте людям поруч, але в екстремальних ситуаціях обов’язково викликайте рятувальників.

10. Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш проводимі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

11. Ні в якому разі не бігайте й не плавайте.

12. Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі.

Усім гарного настрою і плідної середи, незважаючи на погодні умови!


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *