06.03.2020      312      0
 

Оподаткування доходів репетиторів


Актуальний коментар Головного управління ДПС у Черкаській області про порядок оподаткування доходів репетиторів.

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що з 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування, за якою окремі категорії громадян зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі – податкова декларація) та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.

Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2020 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких торік  не сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Дохід, отриманий педагогом-репетитором за навчання, підлягає обов’язковому декларуванню. 

Вчителям, викладачам та особам, які надають репетиторські послуги, варто враховувати наступне: 

відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу).

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік викладач-репетитор подає до 1 травня 2020 року за місцем податкової адреси (реєстрації) чи онлайн з використанням електронного підпису. Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації такий викладач-репетитор самостійно сплачує до 1 серпня 2020 року.

Слід зазначити, що доходи від репетиторства відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, оподатковуються:

податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків;

військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.

Репетиторські послуги це, зокрема підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо.

За бажанням, викладач – репетитор може здійснити державну реєстрацію та проводити діяльність як фізична особа – підприємець.

Також звертаємо увагу на системи оподаткування: загальнута спрощену.

Особливості загальної системи оподаткування:

  • потрібно мати реєстратор розрахункових операцій, тобто касовий апарат;
  • ФОП на загальній системі оподаткування може займатися видами діяльності, які заборонені підприємцям на спрощеній системі;
  • підприємець не має обмежень щодо кількості найманих працівників, обсягів реалізації та доходів;
  • обсяг податків залежить від отриманого доходу. Тобто, якщо за звітний період немає заробітків, підприємець не сплачує платежі, крім єдиного внеску у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок. Тобто не менше 1039,06 грн. в 2020 році.

При загальній системі оподаткування сплачуються:

  • ЄСВ – не менше 1039,06 грн./міс;
  • ПДФО (податок на доходів фізичних осіб) – 18% від чистого оподатковуваного доходу (Розрахунок ПДФО: сукупний чистий доход (різниця між доходом і документально підтвердженими витратами), 18% від цієї різниці – розмір ПДФО кожного окремого місяця;
  • військовий збір – 1,5% від доходу, з якого справляється ПДФО.

Спрощена система оподаткування

Викладач – репетитор за умови реєстрації ФОП при обранні спрощеної системи може перебувати на другій або третій групі єдиного податку:

Група ФОПРозмір платежу (2020 рік)Вид діяльностіОбмеженняЗвітність(за себе)Сплата єдиного податку та ЄСВ(за себе)
2 групаЄдиний податок у межах 20% від мінімальної заробітної плати, тобто не більше 944,60 грн./міс. ЄСВ – 22% від мінімальної заробітної плати, тобто  не менше 1039,06 грн./міс.Здійснюють господарську діяльність із надання послугВикористовують працю не більш ніж 10 найманих осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах.Дохід не перевищує 1,5 млн.грн./рікПодаткова звітність подається раз на рік протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року   Звіт з ЄСВ подається до ДПС не пізніше 9 лютого року, наступного за звітнимЄдиний податок –щомісяця авансом не пізніше ніж 20 числа поточного місяця   ЄСВ – щокварталу до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок
3 групаПлатники ПДВ:Єдиний податок за ставкою 3% від доходу у разі сплати ПДВ; ПДВЄСВ – не менше 1039,06 грн./міс. Неплатники ПДВ:Єдиний податок за ставкою 5% від доходу ЄСВ – не менше 1039,06 грн./міс. Будь-які види діяльності, крім заборонених для відповідних ФОП – платників єдиного податку Дохід не перевищує5 млн.грн./рік без ПДВЗвітність: щокварталу Дохід не перевищує5 млн.грн./рік Податкова звітність подається не пізніше 40 календарних днів, які слідують за останнім календарним днем звітного кварталу Звіт з ЄСВ подається до ДПС не пізніше 9 лютого року, наступного за звітнимПротягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий квартал.  ЄСВ – щокварталу до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами – платниками податку вимог ст.67 Конституції  України та норм Податкового кодексу України та сподівається що громадяни, які надають послуги з репетиторства, є сумлінними, виявлять свою громадянську позицію і сплатять податки.

За інформацією сектору комунікацій Головного управління ДПС у Черкаській області.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *