01.04.2022      218      0
 

Парламент працює.Ухвалено ряд важливих для безпекового сектору законів


Парламент працює. Ухвалено ряд важливих для безпекового сектору законів, про це повідомляє у Facebook Народний депутат України Олександр Завітневич.

Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян (реєстр. № 7209).

Встановлюються додаткові підстави для звільнення з військової служби та надання відстрочки від мобілізації під час воєнного стану та особливого періоду для забезпечення охорони дитинства і материнства.
А саме:
➖вагітність;
➖перебування у відпустці для догляду за дитиною;
➖звільнення одного з подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають неповнолітню дитину;
➖виховання неповнолітньої дитини самостійно.
Також надано жінкам та чоловікам, які мають неповнолітню дитину (дітей) і один з подружжя проходить військову службу, право на відстрочку від призову за мобілізацією та на строкову службу.

Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» щодо вдосконалення порядку комплектування і соціального забезпечення Сил територіальної оборони Збройних Сил України та добровольчих формувань територіальних громад (реєстр. № 7217).

На військовослужбовців, членів добровольчих формувань, які беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України поширюються гарантії соціального захисту, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

На членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».


Передбачається, що у разі введення воєнного стану громадяни України можуть зараховуватися до складу військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України, добровольчих формувань територіальних громад також безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій.

Проект Закону України про встановлення винагород за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора (реєстр. № 7229).

Передбачувана винагорода за техніку:
➖ бойовий літак (винищувальна та штурмова авіація) — $1 млн;
➖ бойовий гелікоптер – $500 тис.,
➖ реактивна система залпового вогню – $25-35 тис.;
➖ танк, наземна артилерія (самохідна) – $100 тис.,
➖ бойова машина піхоти (десанта), бронетранспортер, броньована розвідувально-дозорна машина – $50 тис.;
➖ військовий автомобіль – $10 тис.;
➖ корабель 1 або 2 рангу – $1 млн;
➖ корабля 3 або 4 рангу – $500 тис.;
➖ військове судно – $200 тис.;
➖ малогабаритне бойове судно (розвідувальне) – $50 тис.

У разі передачі бойової техніки російськими військовими забезпечуватиметься право на збереження в таємниці факту передачі ними техніки, отримання нових документів з новими настановними даними та безпеку їх знаходження на території України, а також створення умов для виїзду до третьої безпечної країни.

Проекту Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо вдосконалення порядку надання медичної допомоги військовослужбовцям України в умовах воєнного стану (реєстр. № 7226)

У період дії воєнного стану військовослужбовці, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони нашої держави, у зв’язку з військовою агресією проти України, можуть бути направлені відповідно до висновку військово-лікарської комісії для подальшого надання їм медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації до медичних закладів, розташованих за межами України.


На зазначених військовослужбовців та супроводжуючий їх медичний персонал не поширюються обмеження щодо виїзду громадян України за межі України.


Відшкодування вартості проїзду та оплати послуг з надання такої медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету, крім випадків надання згаданої допомоги коштом приймаючої сторони.

Також депутати розглянули питання підготовки на підпис Закону України (редакційні уточнення) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення засад організації та ведення руху опору», прийнятого Верховною Радою України 24 березня 2022 року.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *