16.11.2020      238      0
 

Прем’єр-міністр провів онлайн-нараду з міськими головами


У понеділок, 16 листопада, під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася онлайн-нарада із міськими головами. У зустрічі взяли участь Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, заступник Міністра охорони здоров’я — Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, українські епідеміологи та інфекціоністи.

Денис Шмигаль зазначив, що Уряд зараз шукає шляхи, які дадуть змогу пригальмувати процес зростання кількості захворілих на COVID-19: від адаптивного карантину до вдосконалення карантину «вихідного дня». За його словами, запроваджені заходи стосуються здебільшого трьох галузей.

«Для нас це один із виходів, коли на вихідних люди перебувають удома і не створюють великий потік та скупчення. Великі заробітки галузей саме у суботу та неділю якраз є доведенням факту, що величезні потоки людей рухаються в галузь харчування та розваг», — зауважив Прем’єр-міністр.

Очільник Уряду додав, що карантин «вихідного дня» дає змогу перерозподілити попит із вихідних на п’ять робочих днів, зменшивши потоки людей та перетин різних соціальних груп.

Денис Шмигаль наголосив, що Уряд зараз зосереджений на комунікації з галузями, щоб випрацювати механізми компенсації втрат.

«На сьогодні в нас є низка інструментів, які проявили себе навесні. Також ми працюємо над розробленням нових програм. У нас на сьогодні є до семи інструментів, якими ми будемо вже цього тижня підтримувати галузі, які страждають найбільше», — підкреслив очільник Уряду.

Як зауважив Прем’єр-міністр, Уряд паралельно працює над збільшенням кількості ліжок, над постачанням кисню, щоб дати медикам більше інструментів лікувати хворих. Денис Шмигаль відзначив, що будь-які протиепідемічні заходи не дають миттєвого результату й ефект карантину «вихідного дня» можна буде побачити за 2-3 тижні. 

Епідеміолог Наталія Виноград зазначила, що наразі було два варіанти стримування захворювання: або карантин вихідного дня, або повний локдаун. Вона навела приклад, що інші країни також вдаються до запровадження комендантської години.

Заступник Міністра охорони здоров’я — Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко підкреслив, що жорсткий локдаун, який закриє країну на три тижні, сильно вдарить по українській економіці.

«Коли ми говоримо про карантин вихідного дня, то в разі, якщо він виконуватиметься на 100%, це значно вплине на коефіцієнти приросту за тиждень. Коефіцієнт приросту за тиждень дасть змогу нам якомога довше тримати систему охорони здоров’я у повній готовності», — сказав Віктор Ляшко.

Він також додав, що МОЗ сьогодні переорієнтовується на закриті колективи, щоб запобігти масовим спалахам в малих соціальних групах та закликав міських голів до спільної роботи.

За підсумками наради домовилися посилити взаємодію Уряду та органів місцевого самоврядування та проводити такі зустрічі на регулярній основі.

За інформацією Урядового порталу


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *