04.11.2022      143      0
 

Перспективи цифрових перевтілень громад Черкащини обговорили на digital-форумі


Доступні адміністративні послуги без черг і папірців, цифрові інновації, інтернет – всюди. Про можливості  цифрової трансформації та як розвивати свої громади з допомогою  цифровізації  розповідали на digital-форумі в Черкасах.

Захід відбувся у межах Digital Regions Week. Такі регіональні цифрові форуми пройдуть у восьми областях України. Вони покликані розповісти, що відбувається у сфері цифрової трансформації, показати цифрові можливості та вже доступні інструменти, а також допомогти територіальним громадам, бізнесу й місцевому самоврядування побудувати свій шлях до цифрової незалежності.

За словами заступниці міністра з питань євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації України Валерії Іонан, коли говорять про цифрову незалежність, йдеться не лише про доступ до інтернету чи забезпечення технікою, а й галузеву цифрову трансформацію: в медицині, освіті, інфраструктурі.

– Наша ціль як міністерства – зробити 100% послуг доступними онлайн, забезпечити доступ до інтернету по всій Україні, навчити людей цифровій грамотності, допомогти ІТ-індустрії розвиватися, – зазначила вона. – Ми створили застосунок «Дія», яким уже користуються понад 18 млн українців. Утім уся запланована цифровізація неможлива без включення регіонів. Цифровізація сама собою не відбудеться, і це головний меседж нашого форуму.

Черкащина має всі перспективи стати лідером із цифрової трансформації, вважає Валерія Іонан. В області вже втілюють digital-проєкти. Зокрема, модернізують громадський транспорт: встановлюють тут GPS-трекери та валідатори для безготівкової оплати.

– Держава – своєрідний сервіс, який має працювати задля комфорту своїх громадян, – певен заступник начальника Черкаської ОВА Сергій Свєрчков. – Насамперед, йдеться про доступність послуг, про діалог громадянина з владою, створення здорової екостистеми для розвитку бізнесу. Щодо Черкащини, то, зважаючи на повномасштабну війну, першочергово нашим завданням було забезпечити збереження важливої  інформації, переведення електронного документообігу в захищений  режим роботи, забезпечення дистанційної роботи, підвищення рівня кібербезпеки. У цьому нам допомогли хмарні цифрові технології та проведені перетворення.

Попри війну в області не припиняють робити адміністративні послуги доступнішими на місцях. Так, на Черкащині діють уже 179 точок доступу до адмінпослуг. Загалом в області через ЦНАПи надали більше 400 тисяч послуг. Усі точки доступу до адмінпослуг приймають цифрові копії документів у межах Дія.Шеринг.

Крім того, ближчими адміністративні послуги стають не лише в містах, а й у сільських громадах. У Зорівській та Вознесенській громадах цього року відкрили ЦНАПи, а у Христинівськиій та Звенигородській ТГ запрацювали Дія.Центри. 

– Цифрові рішення можуть значно полегшити й спростити спілкування громадян та влади. Для цього громади у своїй діяльності користуються такими інструментами, як е-демократії, е-петиція, е-звернення, бюджет участі,  – каже Сергій Свєрчков.

 – Прикладом співпраці між державними органами та бізнесом (компанія Master of Code Global) є створення у перші місяці повномасштабної  війни за ініціативи Черкаської ОВА телеграм-каналу «Робота на Черкащині», завдяки якому роботодавець може безкоштовно розмістити вакансію, а пошукач роботи – знайти собі роботу. Нині тут понад 13 тисяч активних користувачів та розміщено більше 3,2 тисячі оголошень. І такі інструменти можуть використовувати  у себе всі громади області.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *