11.02.2022      265      0
 

Соцдопомога внутрішньо переміщеним особам надається через Дію.


Продовжити отримання грошових виплат за відсутності змін, що впливають на їх призначення, або припинити  такі виплати тепер можна  за електронною заявою. Досі внутрішньо переміщені особи щопівроку мали збирати документи для того, щоб продовжити призначення грошової допомоги чи повідомити про зміни і припинити її. Тепер для отримання послуг потрібно повідомити в заяві на порталі Дія про відсутність змін або потребу у припиненні виплат, підписати заяву електронним підписом та надіслати.

Також, як і раніше, залишається можливість звернутись за продовженням або припиненням адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг через органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення, а також ЦНАП.

Міністерство соціальної політики України разом з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерством цифрової трансформації України інформують про алгоритми продовження або припинення соціальної допомоги для ВПО, як он-лайн через Дію, так і оф-лайн.

Продовження грошової допомоги ВПО без зміни даних

(https://diia.gov.ua/services/prodovzhennya-groshovoyi-dopomogi-vpo)

Он-лайн алгоритм:

1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.

2. Оберіть в меню “Послуги” на Порталі Дія Послугу “Заява на продовження грошової допомоги ВПО без зміни даних”. Якщо ви не ВПО або не отримували раніше грошову допомогу за фактичним місцем проживання, послуга буде недоступна.

3. Перевірте коректність своїх даних у профілі користувача, актуалізуйте їх за необхідності.

4. Ознайомтесь з даними попередньо поданої заяви на грошову допомогу ВПО. Якщо дані, що впливають на призначення такої допомоги не змінились, ви можете подати заяву на її призначення на наступні пів року.

5. Ознайомтесь з сформованою заявою на продовження грошової допомоги ВПО на наступний шестимісячний строк, в якій повідомляється, що станом на поточну дату відсутні зміни в складі сім’ї та в кожного з членів сім’ї, що впливають на призначення грошової допомоги. Накладіть електронний підпис і відправте заяву на розгляд органу соціального захисту населення за вашим місцем проживання.

6. Орган соціального захисту населення розгляне вашу заяву протягом 10 днів і прийме рішення про призначення грошової допомоги ВПО або відмову у її призначенні із зазначенням причин. Ви отримаєте сповіщення про результат розгляду в кабінеті громадянина та на електронну пошту.

Оф-лайн алгоритм:

1. Для призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк уповноважений представник сім’ї звертається до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання (перебування) через виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або ЦНАП, або поштою.

2. Уповноважений представник сім’ї подає заяву, в якій повідомляє про відсутність змін, що впливають на призначення грошової допомоги, а також пред’являє довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб усіх членів сім’ї.

3. У заяві зазначаються такі відомості про всіх членів сім’ї, які претендують на отримання грошової допомоги:

– прізвище, ім’я та по батькові; число, місяць, рік народження;

– cерія, номер (у разі наявності) паспорта громадянина України, ким і коли виданий або серія, номер документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а для іноземців та осіб без громадянства – документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус;

– реєстраційний номер облікової картки платника податків (не зазначається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті);інформацію про:

– зареєстроване та фактичне місце проживання (перебування);

– наявність у будь-якого із членів сім’ї у власності житлового приміщення/частини житлового приміщення, розташованого в інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення;

– наявність житлового приміщення, яке зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції, або заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації;

– наявність у будь-якого з членів сім’ї на депозитному банківському рахунку (рахунках) коштів у розмірі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;

– місце роботи осіб працездатного віку та час, з якого особа там працює;

– наявність у будь-якого з членів сім’ї інвалідності із зазначенням групи інвалідності.

4. Також до заяви додаються документи, визначені пунктом 5 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово- комунальних послуг.

5. Виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або ЦНАП передають заяву з необхідними документами протягом трьох робочих днів з дати їх надходження відповідному уповноваженому органу.

6. Уповноважені органи протягом 10 днів після подання уповноваженим представником сім’ї заяви та документів призначають грошову допомогу або відмовляють у її призначенні, про що надають відповідне повідомлення уповноваженому представнику сім’ї.

Припинення грошової допомоги ВПО

(https://diia.gov.ua/services/pripinennya-groshovoyi-dopomogi-vpo)

Он-лайн алгоритм

1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.

2. Оберіть в меню “Послуги” на порталі послугу “Припинення грошової допомоги ВПО”. Якщо ви не ВПО або не отримували раніше грошову допомогу послуга вам буде недоступна.

3. Перевірте коректність своїх даних у профілі користувача, актуалізуйте їх за необхідності.

4. Ознайомтесь з даними попередньо поданої заяви на грошову допомогу ВПО. Після вашої заяви про припинення грошової допомоги ВПО, припиняться виплати для всіх членів сім’ї, зазаначених в попередній заяві.

5. Ознайомтесь з сформованою заявою про припинення виплат грошової допомоги ВПО, накладіть електронний підпис і відправте заяву на розгляд органу соціального захисту населення за вашим місцем проживання.

Уповноважені органи припиняють виплату грошової допомоги з 1 числа наступного місяця .

Оф-лайн алгоритм

1. Для припинення виплати грошової допомоги ВПО уповноважений представник сім’ї звертається до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання (перебування) через виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або ЦНАП, або поштою.

2. Уповноважений представник сім’ї подає заяву про припинення виплати грошової допомоги.

3. Виконавчий орган сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або ЦНАПи передають заяву з необхідними документами протягом трьох робочих днів з дати їх надходження відповідному уповноваженому органу. Уповноважені органи припиняють виплату грошової допомоги з 1 числа наступного місяця.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *