04.07.2019      309      0
 

“Україна продовжує курс та підтверджує своє прагнення у дотриманні світових норм та правил у галузі використання ядерної енергії”, – Юлія Підкоморна


Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Юлія Підкоморна  взяла участь Міжнародній конференції «Український ядерний форум 2019: ядерна енергетика – стан та тенденції розвитку», яка присвячена  10-річчю Асоціації «Український ядерний форум».

Конференція організована Асоціацією «Український ядерний форум» та громадською  організацією «Українське ядерне товариство»  і проходить  3-4 липня 2019 року в Києві.

Під час конференції йшлося про тенденції та темпи розвитку атомної енергетики, зокрема поточний стан, проблеми та перспективи подальшого розвитку атомної енергетики у світі та в Україні з урахуванням вимог низьковуглецевого розвитку для подолання проблеми зміну клімату. Також учасники поділились думками щодо сучасних тенденцій у розробці нових типів атомних реакторів та проблем будівництва нових енергоблоків, розглянули сучасний стан атомної енергетики України та створення інфраструктури поводження з РАВ та ВЯП, перспективи розвитку власного паливного циклу.

Юлія Підкоморна у виступі окреслила роботу Уряду та Міненерговугілля щодо розвитку ядерної енергетики. Зокрема, наголосила, що Україна продовжує курс на розвиток співпраці та підтверджує своє прагнення у визнанні та дотриманні  світових норм та правил в галузі використання ядерної енергії, зокрема, керівних документів МАГАТЕ.

«Міністерство енергетики та вугільної промисловості завжди надавало і надаватиме всебічну  підтримку проектам, які відповідають стратегічним цілям  України в галузі енергетики та, зокрема, розвитку вітчизняної ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу в цілому», – наголосила Юлія Підкоморна.

Також вона окреслила основні завдання  з метою створення умов для роботи атомного комплексу в Україні та його максимальної  незалежності  від зовнішніх впливів.  Це створення умов для диверсифікації джерел постачання свіжого ядерного палива; реалізація проекту «Енергетичний міст Україна – Європейський Союз», який передбачає експорт електроенергії з Хмельницької АЕС до країн ЄС; здійснення будівництва енергоблоків №3 та № 4 Хмельницької АЕС.

Окремо заступник Міністра  звернула увагу на масштабний проект завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. «Задля реалізації проекту плануємо залучити інвестиції в обсязі 150 млн євро», – повідомила Юлія  Підкоморна.

У виступах  учасники дали прогнозну оцінку ролі АЕС України у виробництві електроенергії на довготривалий період, підкреслили внесок ядерної енергетики у досягнення цілей сталого розвитку, окреслили діяльність  щодо оптимізації ланцюга постачань  ядерної галузі ЄС.

У  конференції  взяли участь представники провідних українських та міжнародних компаній, що працюють у сфері атомної енергетики, профільних асоціацій, представники органів державної влади України та міжнародних організацій: МАГАТЕ, Форатома, ВАО АЕС та Всесвітньої ядерної асоціації (WNA).

За інформацією
Урядового порталу


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *