08.06.2021      186      0
 

Наступного року «Велика реставрація» стартує без розкачки


Масова реконструкція і ремонт об’єктів культури під назвою «Велика реставрація» ще активніше стартує в наступному році, а до того стоїть завдання підготувати всю необхідну проєктну документацію. Про це розповів координатор «Великого будівництва», заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Програма «Велика реставрація», яку анонсував Президент Володимир Зеленський в рамках розпочатого ним «Великого будівництва», передбачає відновлення 150 об’єктів за 3 роки. Серед них – замки, музеї, театри, садиби й багато іншого. На програму вже цього року передбачено близько 2 млрд гривень.

«Є кілька категорій об’єктів: ті, що стоять на балансі Міністерства культури, ті, що на балансах обладміністрацій і міст. Ці об’єкти теж можна реставрувати за гроші з держбюджету у співфінансуванні з місцевою владою. У цьому році вже почалася реставрація багатьох з них», – розповів Тимошенко.

За його словами, у більшості випадків проєктно-кошторисна документація просто відсутня: «У директора музею є план будівлі, але проєктно-кошторисної документації для ремонту немає. Тому що цим ніхто не займався, відновлення культурних об’єктів було практично нікому не цікаве».

Ще один важливий фактор – відсутність великої кількості фахівців з реставрації. Їх набагато менше, ніж з будівництва доріг.

«Саме тому ми й переглянули всю систему«Великого будівництва». Зараз займаємося проєктно-кошторисною документацією об’єктів, до яких приступимо в наступному році. Потім будуть тендери і, щойно почнеться сезон 2022 року, реставрація стартує без розкачки. Але реставрація – це не будівництво, а довгий і тонкий процес, який може розтягнутися на два-три роки», – пояснює Тимошенко.

Паралельно з відновленням культурних пам’яток у регіонах активно будуватимуть злітно-посадкові смуги аеропортів, розвиватимуть приміське сполучення у Києві та інших великих містах. Також Міністерство інфраструктури розробляє програму реконструкції вокзалів і річкових портів.

Раніше Тимошенко заявляв, що за програмою Володимира Зеленського «Велике будівництво» в 2021 році здадуть рекордні 6 500 км доріг європейської якості та 150 мостів.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *