05.10.2021      259      0
 

Зміни в законодавстві щодо призначення субсидій на ЖКП


У 2021 році Урядом прийнято ряд постанов, якими посилено адресність надання житлових субсидій для забезпечення державної соціальної підтримки населенню та здійснення заходів ефективного і раціонального використання бюджетних коштів.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 № 505 “Деякі питання призначення житлових субсидій”, призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без особистого звернення громадян.

Винятком є лише ті домогосподарства, яким субсидія:- надавалася у грошовій безготівковій формі (необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі);- була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи);- була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.Громадяни, які належать до зазначених категорій, обов’язково мають звернутись до органів соціального захисту з метою її перепризначення на наступний період.

Субсидії нараховуються готівкою, виплачуються щомісяця по мірі надходження фінансування. Вартість житлово-комунальних послуг громадяни оплачують самостійно.

У рахунках за житлово-комунальні послуги розмір субсидії не відображається. Отримавши субсидію готівкою, споживач надалі зобов’язаний самостійно оплатити рахунок за комунальні послуги.У разі несвоєчасної оплати за житлово-комунальні послуги в подальшому субсидії призначено не буде!

Житлова субсидія у готівковій формі надається громадянам шляхом перерахування коштів органом соцзахисту на рахунок субсидіанта, відкритий в уповноваженому банку, чи виплачується йому готівкою через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання.

З переліком документів, що подаються до органів соціального захисту населення для призначення та/або перепризначення субсидії можна ознайомитись на сайті Міністерства соціальної політики за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/16214.html



Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *