28.07.2021      363      0
 

1033 роки тому Володимир Великий хрестив Київську Русь


28 липня – державна пам‘ятна дата. День Хрещення Киїської Русі – України.

1033 роки тому рівноапостольний князь Володимир Великий заклав фундамент єдності нашої держави, її подальшого розвитку та процвітання. Датою свята Хрещення Русі обрано 28 липня, оскільки саме в цей день православний світ вшановує пам’ять рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича.

Він, як відомо, не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що воно стало державною релігією Київської Русі. Згідно з літописом, влітку 988 року князь Володимир Святославович був охрещений в церкві св. Якова в Херсонесі й одружився з сестрою візантійського імператора Анною. Наприкінці літа він із дружиною повернувся до Києва і наказав усім прийняти нову віру, а ідолів скинути у Дніпро.

Саме утвердження християнських цінностей – ідеалів добра, справедливості та миру – стало важливим дороговказом на шляху українського народу до здобуття незалежності. І саме ці цінності гартують наш народ у боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет України.

Прийняття християнства наблизило українців до великої родини європейських народів, заклавши глибокі традиції політичної та правової культури.

Сьогодні це свято об’єднує нас навколо справжньої духовної радості та національної ідеї. Воно є важливим етапом очищення суспільства й поваги до вічних цінностей нашої історії.

З Днем Хрещення Київської Русі – України!


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *