18.05.2021      452      0
 

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу


Серед багатьох скорботних сторінок української історії ХХ століття, у переліку злочинів тоталітарного режиму особливе місце посідають події, пов’язані з вигнання кримських татар з Криму.

18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар, в результаті якої було виселено 180 014 осіб. Вона мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар.

Це був геноцид цілого народу у державній зраді, у зв’язку із чим депортовано в різні регіони, близько 200 тисяч кримських татар. Під час каральних операцій, знищено культурні та історичні пам’ятки, змінено історичні назви місцевостей,  заселено вихідців із Росії та інших республік. Російська окупація призвела до великого занепаду культурного життя на півострові, знищено багато історичних та архівних документів.

Ніхто не сподівався, що через 70 років історія повториться. Але події 2014 року стали новим викликом перед кримськотатарським народом і перед усією Україною. У лютому 2014-го Російська Федерація окупувала Кримський півострів, після чого продовжила вторгнення своїх військ до України.

Сьогодні висловлюємо свою підтримку кримськотатарському народу, вшановуємо пам’ять жертв депортації і віримо, що історичну справедливість все ж буде відновлено і кримці будуть повноправно господарювати на своїй історичній території.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *