07.04.2021      1702      0
 

7 квітня православні християни відзначать Благовіщення пресвятої Богородиці


Святo Блaгoвiщeння oднe iз нaйбiльших вeсняних свят. Слoвo “Блaгoвiщeння” oзнaчaє дoбрy, рaдiснy звiсткy прo тe, щo пoчaлoсь звiльнeння рoдy людськoгo вiд грiхa i вiчнoї смeртi.

В цeрквi в цeй дeнь святять прoскyри, a гoспoдaрi в Укрaїнi випyскaють iз хлiвiв твaрин, щoб чyли вeснy.

У цей день, за народними віруваннями, виходять із землі всі мешканці, що сховалися на зиму, всі плазуни земні – змії, жаби, комахи і т.п., А «щука хвостом лід розбиває». Всі вони повинні будуть знову сховатися на Воздвиження або Усікновення.

Ще з давніх-давен наші предки цього дня на світанку вмивалися водою – талою, джерельною, колодязною або на річці, щоб «зняти всі хвороби». Відомий звичай ставити в діжку з водою ікону Благовіщення і молитися про врожай. Існувало повір’я, що вода, освячена на Благовіщення, могла підняти на ноги хворого, бо вважалася цілющою.

Вважається, що на Благовіщення в будинку повинні бути чистота і порядок – згідно з повір’ям, це обіцяє щастя. Прибирання намагалися зробити за два-три дні до свята. Напередодні працювати по дому і на землі небажано, день варто провести в молитвах. Щоб очистити житло від злих сил, наші предки палили свічки в домівлях.

Свято Благовіщення потрібно провести в гарному настрої, з радістю і вдячністю, з родиною і друзями. Якщо є бажання і необхідність, варто піти до церкви.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *