25.03.2021      821      0
 

Сучасний світ має бути без рабства


Торгівля людьми — один із найсерйозніших злочинів проти людини з економічними, соціальними й психологічними наслідками.

На даний час у світі процвітає работоргівля… І це не згадка про страшний період рабства у прадавні часи. Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми».

В усьому світі торгівля людьми – один з найтяжчих злочинів проти особи. 15 листопада 2000 р. Комісія з прав людини ООН визначила торгівлю людьми як сучасну форму рабства.

За оцінками експертів у світі щороку від двох до чотирьох мільйонів осіб стають жертвами торгівлі людьми. Особливо це стосується жінок та дітей. Отже, для когось це – “великий бізнес”, а для когось – це крах надій і сподівань на краще та світле майбутнє.

Від злочину торгівлі людьми може постраждати будь-яка особа, незалежно від статі та віку. Реалії переконують, що злочинний світ може піддавати людину будь-якій формі експлуатації в найрізноманітніших галузях.

Проте, найбільш уразливими до торгівлі людьми є незаміжні жінки,  самотні матері, розлучені особи, молодь,  діти вулиці,  діти-сироти,  вихідці з неблагополучних сімей, особи-мігранти.

Найбільша небезпека стати жертвою торгівлі людьми очікує тих, хто вирішив поїхати на роботу за кордон, проте потрапити у рабство можна і не перетинаючи кордону.

Як показує практика, у переважній більшості злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, вже тоді, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків.

Для того, щоб уникнути негативних наслідків у майбутньому та не потрапити в рабство, слід дотримуватися наступних порад.

УВАГА! Нікому не довіряйте Ваш паспорт. Документи, які засвідчують Вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у Вас.

Повідомте своїм рідним, друзям чи близьким детальну інформацію про своє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого закордонного паспорту і контракту.

Якщо Ви плануєте взяти шлюб з іноземним громадянином (громадянкою), скористайтеся порадами юриста чи фахівців посольств країни, в якій Ви плануєте жити, стосовно Ваших прав та прав Ваших дітей, народжених за кордоном та в Україні. При цьому пам’ятайте, що фіктивний шлюб – порушення закону.

Перед від’їздом за кордон з’ясуйте номери телефонів українських посольств та консульських представництв у країні, до якої Ви виїжджаєте. Якщо Ви опинилися у скрутній ситуації, залишилися без паспорту або Вам хтось загрожує, звертайтесь до представників посольств своєї країни.

Також Ви можете скористатися  послугами неурядових організацій та служб, які активно працюють в зарубіжних країнах, надаючи допомогу особам, які опинились у складному становищі.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!  Термін перебування на території іноземної держави зазначений у Вашій візі. Порушення візового режиму унеможливлює Ваш наступний виїзд за кордон.

І наостанок не забувайте, що знання хоча б елементарне іноземної  мови значно полегшить Ваше перебування за кордоном.

Отже, для того, щоб уникнути такого негативного явища як торгівля  людьми потрібно бути досить обачними у виборі кола свого спілкування, роботодавців та знати як захиститися у випадках потрапляння у неприємну ситуацію.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *