04.02.2021      1027      0
 

Всесвітній день боротьби проти раку


Щорічно, 4 лютого, відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та про завдання, що стоять перед світом в боротьбі з раком.

За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла, а щорічно вмирають близько мільйону людей.

Найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти (більше 20% смертей від раку) пов’язані з вживанням тютюну. Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B – рак печінки.

На даний момент вже відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, орієнтуючись і дотримуючись елементарних норм здорової поведінки, таких як:

  • огорожа доступу до куріння дітей, боротьба з курінням як таким;
  • фізична активність; збалансована та здорова їжа;
  • своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії;
  • своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.

У 2016—2018 роках Всесвітній день боротьби проти раку проходив під гаслом «Ми можемо. Я можу». У 2019—2021 роках Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Я є і буду».

У боротьбі з онкологією важливим є профілактичний напрямок, зокрема, підтримка імунітету та здоровий спосіб життя. Тому дбаймо про здоров’я заздалегідь, та турбуймося про себе та близьких.

Я є і буду… здоровим!


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *