03.06.2020      254      0
 

Підсумки тижня за результатами програми “Доступні кредити 5-7-9%”: 75 угод на суму в 55,5 млн грн


Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» набирає обертів. Лише за останній тиждень травня банки-партнери видали 75 нових кредитів за базовими умовами програми на загальну суму в 55,5 млн гривень. Загалом же в рамках програми вже видано 554 кредити на суму понад третину мільярда гривень (348,4 млн грн).

Крім того, банки розпочали кредитування за новим інструментом програми – часткові кредитні гарантії. На минулому тижні Укргазбанк видав два таких «гарантованих кредити» на загальну суму 2,8 млн гривень. У першому випадку – кредит отримало діюче підприємство, тож частка державних гарантій за цією позикою склала 50%. У другому випадку учасником програми став стартап, якому банк надав гарантію Фонду розвитку підприємництва на 80% від суми кредиту. Перший кредит під держгарантії отримало фермерське господарство з вирощування ягід в Запорізькій області. Сума кредиту – 1,5 млн грн терміном на 5 років. А перший кредит для стартапу отримав хмельничанин для запуску еко-виробництва розпалювачів вогню з волокон деревної вовни. Сума цього кредиту – 1,3 млн грн під 7% річних.

Також банки-партнери програми розпочали прийом заявок на нові інструменти програми, які були введені Урядом в час дії карантинних заходів з протидії пандемії COVID-19 (рефінансування, обігові, інвестиційні кредити виробникам медичного обладнання). Зокрема за тиждень попит на позики під такі умови склав 346 млн гривень. Цікаво, що 20% портфелю сформували приватні банки, які нещодавно долучились до програми. Цей факт лише підтверджує правильність обраної Мінфіном і Фондом моделі максимального розширення кола уповноважених банків.

На минулому тижні Фонд підписав угоди про партнерство з трьома новими банками. Тепер можливостями програми «Доступні кредити 5-7-9%» можуть скористатися клієнти одного з лідерів банківського ринку по роботі з малими та середніми підприємствами – «Альфа-Банку», а також – банку «ГЛОБУС та «Полікомбанку».

Найближчим часом будуть підписані угоди з «ОТП Банком» та «Міжнародним Інвестиційним Банком».
Готуються для затвердження Радою Фонду заявки про участь в програмі «Доступні кредити 5-7-9%» від «Креді Агріколь Банк» та «Агропросперіс Банк».

В разі позитивного рішення Ради, загалом учасниками Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» стануть 19 банків, які за розміром чистих активів складають 80% усієї банківської системи України.
«Фонд буде продовжувати відбір зацікавлених банків для надання максимального доступу підприємцям до державної підтримки», – говорить виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Руслан Гашев.
Детальніше про програму «Доступні кредити 5-7-9%» ви зможете дізнатися на сайті 5-7-9.gov.ua.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *