29.03.2022      179      0
 

НБУ: корисне про обмін готівки за кордоном


У перші дні війни багато українців намагалися зняти якомога більше готівки з думкою, що так буде і зручніше, і безпечніше. Ті з них, хто потім були вимушені виїхати за кордон, зіштовхнулися з величезною проблемою обміну готівкової гривні на місцеву валюту.

Розуміючи цю проблему, Національний банк України спільно із центральними банками країн ЄС оперативно розпочав роботу над її вирішенням. Це потребувало певного часу, але ми вже маємо перші результати у Польщі – країні, що прихистила уже кілька мільйонів українських біженців.

Так, 25 березня почала працювати угода, яку ми уклали з Національним банком Польщі, щодо обміну української гривні на польські злоті громадянами України, які перебувають у Польщі.Крім того, ще на початку березня Національний банк дозволив українським банкам купувати готівкову гривню в іноземних фінансових установ за безготівкову іноземну валюту в обсязі до 1 млн євро на день (в еквіваленті).

Це також сприяє поступовому вирішенню проблеми.Деякі банки вже почали здійснювати обмін готівкової гривні за кордоном на іншу валюту,використовуючи цей механізм.

Також, зважаючи на постійний потік біженців з України до країн ЄС, багато європейських банків пропонують українцям спрощену процедуру відкриття банківського рахунку та зарахування коштів на нього.Отже, розповідаємо детальніше, де українці за кордоном вже можуть обміняти готівкову гривню на іноземну валюту за прийнятним курсом або покласти гроші на банківські рахунки.

Водночас продовжуємо рекомендувати усім, хто лише має намір евакуюватися за кордон, не вивозити з собою готівкову гривню, а внести її на свої банківські рахунки в Україні. Адже, маючи платіжну картку, можна розраховуватися безготівково та знімати гроші у банкоматах за кордоном.

Додамо, що Національний банк не запроваджував жодних обмежень на безготівкові розрахунки як в середині країни, так і за кордоном.

Польща

Із 25 березня українці можуть звернутися до окремих відділень PKO Bank Polski для обміну готівкової гривні на польські злоті. Це стало можливим завдяки підписаній угоді між Національними банками Польщі та України, про яку ми вже загадували.Повнолітні громадяни України зможуть обміняти загалом до 10 тисяч гривень готівкою на одну людину. Прийматимуться для обміну банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень (банкноти нижчих номіналів та монети не прийматимуться для обміну). Для обміну потрібно мати з собою паспорт у формі ID-картки або дійсний закордонний паспорт.

Перелік відділень, де можна здійснити обмін: https://cutt.ly/MSZI8c8

Детальніше: https://cutt.ly/hSZIEmI

Угорщина

В Угорщині обмін готівкової гривні здійснює OTP Bank.

У відділеннях цього банку українські громадяни можуть обміняти гривню на угорські форинти у межах ліміту 15000 грн на одну транзакцію.Крім того, банк пропонує відкрити рахунок у форинтах у спеціальних відділеннях OTP Bank в Угорщині, що надають цю послугу.

Ця можливість доступна українцям віком від 18 років (від 14 до 18 років обов’язковою є присутність батьків або законних опікунів) за наявності дійсного паспорта або проїзного документа.

Перелік відділень та детальна інформація: https://cutt.ly/lSSmuj5

Молдова

Задля підтримки громадян України OTP Bank проводитиме валютні операції з українською валютою у своїх відділеннях, розташованих у прикордонних регіонах Молдови, та в деяких філіях у Кишиневі.Обмінні операції здійснюватимуться насамперед на підставі посвідчення особи, виданого органами влади України (внутрішній або закордонний паспорт).Для забезпечення рівного доступу до таких валютних операцій банком встановлено ліміт на обмін гривні – до 3 000 грн на клієнта на день.

Перелік відділень та детальна інформація: https://cutt.ly/fSSmZni

Румунія

У Румунії обмін української гривні на румунські леї проводить Banca Comercială Română.11 відділень цього банку біля кордону з Україною додатково підкріплені готівкою для допомоги українцям, які перетинають кордон цієї країни.Громадяни України можуть обміняти гривні на суму до 1000 румунських лей на одну людину, маючи із собою дійсний закордонний паспорт.

Перелік відділень, де можна здійснити обмін: https://cutt.ly/LSSWmVh

Детальніше: https://cutt.ly/XSSRFtm

Словаччина

У Словаччині обмінювати гривні на євро розпочав Tatra banka (дочірній банк групи Raiffeisen).Добовий ліміт на одну людину становить 250 євро. Під час обміну грошей громадянам України необхідно надати дійсний закордонний паспорт.Обмін відбувається у Братиславі в головному офісі банку, розташованому в торговому центрі Tatracentrum на Hodžovo námestie (з 9.00 до 15.00).Додаткові місця обміну найближчим часом мають з’явитися в Гуменному та Міхаловцях. Про дату їхнього відкриття можна буде дізнатися на сайті банку.Крім того, у відділеннях Tatra banka українці зможуть відкрити рахунок, на який готівкова гривня зараховуватиметься на платіжну картку відповідно до курсу євро.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/NSSYcIq

Австрія

В Австрії обміняти готівкову гривню на євро можна у відділеннях Raiffeisen bank та Erste Bank Oesterreich.

Raiffeisen bank

Одна людина може обміняти до 500 євро на день, маючи дійсний закордонний паспорт.Перелік посилань на відділення, в яких можна обміняти готівкову гривню:

 Відень, Верхня Австрія, Нижня Австрія: https://cutt.ly/WSSYFQ3

Зальцбург: https://cutt.ly/RSSYVuH

 Каринтія: https://cutt.ly/aSSY4Sd

 Бурґенланд: https://cutt.ly/nSSUuJnRaiffeisen bank також анонсував появу послуги з обміну готівкової гривні в Болгарії, Словаччині, Чехії, Угорщині та Румунії. Банк повідомлятиме про це додатково.

Erste Bank Oesterreich

Одна людина може обміняти до 300 євро, для цього також потрібно мати з собою дійсний закордонний паспорт.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *