11.04.2024      43      0
 

Оксана Покатілова про особливості перетину кордону дітьми та батьками


На сьогодні за кордоном перебувають 145 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з Черкащини. Там вони разом із законними представниками. Про це повідомила начальниця обласної служби у справах дітей Оксана Покатілова на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Також вона поінформувала про правила перетинання державного кордону дітьми та дорослими.

– Діти, які не досягли 16-річного віку, можуть виїжджати за кордон у супроводі одного з батьків, – пояснила Оксана Покатілова. – А також у супроводі діда чи баби, повнолітньої сестри чи брати, мачухи чи вітчима. Крім цього, один із батьків може уповноважити іншу особу забезпечити супровід дитини. Це має бути письмова заява, завірена органом опіки та піклування. Водночас діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, мають право перетинати кордон лише в супроводі законного представника.

Зокрема: діти, які влаштовані на виховання та спільне проживання до прийомної сім’ї, зможуть виїхати в разі пред’явлення прийомними батьками оригіналу договору про влаштування дитини до сім’ї або його нотаріально засвідченої копії. А також за погодженням Служби у справах дітей за місцем проживання.

Виїзд дітей, які влаштовані на виховання та спільне проживання до дитячого будинку сімейного типу, можливий у разі пред’явлення батьками-вихователями оригіналу договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу або його нотаріально засвідченої копії. Попередньо має бути погодження ССД.

Діти, які перебувають під опікою, піклуванням за рішенням органів опіки та піклування, мають можливість виїхати із опікунами в разі пред’явлення ними оригіналу рішення чи розпорядження про встановлення опіки або його нотаріально засвідченої копії. У цьому випадку також потрібно погодження місцевої ССД.

Діти, влаштовані до патронатних родин, можуть перетинати кордон за наявності рішення органу опіки та піклування про влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя та письмового погодження за підписом начальника або заступника обласної військової адміністрації.

Виїзд із України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані до закладів охорони здоров’я, навчальних або інших дитзакладів, можливий у супроводі керівника цього закладу або уповноваженої ним особи.

Більше інформації у відео:

За інформацією Черкаської ОВА.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *