20.03.2024      52      0
 

Нові можливості: малі агровиробники області можуть отримати додаткову підтримку на розвиток


Фермери Черкащини можуть скористатися додатковим інструментом підтримки. Переваги Фонду часткового гарантування кредитів представили сьогодні агровиробникам області. 

Передовсім у Фонді співпрацюють з виробниками, які обробляють до 500 га землі. Саме такі малі виробники потребують особливої підтримки, особливо для залучення кредитних коштів.

– Із початком великої війни наші фермери мають ще більше викликів і перепон у роботі, однак міцно тримаються і не здають своїх позицій, – відзначив заступник очільника області Олександр Турченяк. – Що вирощувати, в якій кількості, як зберігати, як реалізувати, як розвиватися – ці питання постійно на порядку денному в наших сільгоспвиробників. З боку обласної влади ми щоденно комунікуємо та напрацьовуємо інструменти підтримки. Одним із таких є Фонд часткового гарантування кредитів. Він насамперед підтримує найвразливіших наших виробників: малого та середнього фермера.

На сьогодні в області працюють більше тисячі господарств із площею до 500 га. Водночас, відзначив посадовець, чимало з них стикаються із проблемою відсутності застави для гарантування кредиту.

– Фонд гарантуватиме перед українськими банками покриття до 50% зобов’язань по кредиту, – відзначив Олександр Турченяк. – Це – дієвий, потужний механізм підтримки, який спрямований на довгострокову перспективу та дасть можливість розвиватися в бізнесі. Щоб отримати доступ до гарантій Фонду, фермер має бути зареєстрованим в Державному аграрному реєстрі.

Позичальники завдяки співпраці із Фондом зможуть отримати інвестиційні кредити на термін до 7 років, кредити для купівлі землі до 10 років та обігові кошти на строк до 3 років, з максимальною сумою кредиту на одного позичальника 30 млн грн.

Між тим, в області напрацювали проект комплексної програми підтримки агропромислового сектору. Її презентували агровиробникам. Далі – розгляд депутатський корпусом на засіданні обласної ради.

Довідково:

Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві є небанківською фінансовою установою, засновником якого є Кабінет Міністрів України. Над створенням та запуском Фонду разом із Мінагрополітики працювали представники Світового банку та Європейського Союзу.

За інформацією Черкаської ОВА.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *