22.01.2024      90      0
 

Вільна і неподільна: на Черкащині відзначили День Соборності


Наша єдність – наша зброя. Сьогодні відзначаємо День Соборності України. 105 років тому 22 січня було проголошено Акт злуки українських земель. Пам’ять про кожного борця за нашу державу та її незалежність у цей день вшанували на Черкащині.

– Україна – вільна та неподільна, – наголосив очільник області Ігор Табурець. – Ми це закріпили 105 років тому, проголосивши Акт злуки українських земель. Україна – незламна! Ми це доводимо щодня, даючи відсіч російським окупантам. Наші захисники та захисниці виборюють нашу соборність у тяжких боях. Україна переможе! Бо ми – єдині. І захищаємо свою Батьківщину. Слава кожному, хто боронить нашу країну! Бережімо пам’ять про борців за волю України всіх часів! 

Проголошення Акту злуки у 1919 році на Софійському майдані в Києві стало епохальною історичною подією. Адже тоді українські землі об’єдналися в одну державу. Також 22 січня ми згадуємо ще одну рівнозначну за вагою подію для українців: проголошення незалежності Української Народної Республіки, що відбулось за рік до того.

Більше про те, як українці йшли до здобуття власної державності, читайте у матеріалах Українського інституту національної пам’яті.

Офіційну інформацію читайте на ресурсах:


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *