11.12.2023      90      0
 

Часті та змішані опади: синоптики розповіли, чого чекати від погоди цього тижня


Синоптична ситуація вже змінюється зі східного процесу на західний – до керування погодою приступає Атлантика. Цей тиждень відрізнятиметься частими та змішаними опадами. Про це інформує начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Накопичений ефект від опадів буде значним. Тобто те, що повинно випасти за 10 днів, випаде всього за 5. Додаватимуть і талі води. І все це на фоні коливань температури від 0-2º морозу вночі, до денних 1-6º тепла.

11-13 грудня передня частина потужної улоговини із заходу формуватиме хмарну, нестійку з невеликими опадами погоду. Із небезпечних явищ дошкулятимуть туман, ожеледь та ожеледиця на дорогах. Температура вночі 0-2° морозу, вдень 0-2° тепла.

У четвер циклонічний вихор балканського походження зумовить у нашому регіоні значні дощі, посилення південного вітру до небезпечних 15-20 м/с та підвищення температури аж до 6-8° тепла. Атмосферний тиск знизиться на 10-13 одиниць. Сніговий покрив, який ще становить 5-15 см, з надходженням атлантичного тепла та дощів зійде, а слабка цементація ґрунту дозволить талій воді поповнити вологозапаси.

У п’ятницю, 15 грудня, Черкащина потрапить у тилову частину циклону. З вітрами північної складової у наш регіон почне надходити більш прохолодне повітря, температура повітря знизиться на 2-4. Дощ перейде у сніг інтенсивність зменшиться.

Атмосферний тиск підвищиться на 24 одиниці, до високих 768 мм. рт.ст., що на 13 одиниць перевищує середню багаторічну норму. Підмерзання талих вод після відлиги перетворить на справжню ковзанку дороги та тротуари, що ускладнюватиме рух автотранспорту і може збільшити кількість травмованих і ДТП.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *