14.09.2023      137      0
 

Вікторія Шепіль про перші результати реалізації в області програми ментального здоров’я


В області масштабується Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?». За час її реалізації вже проведено понад 30 заходів. Тема спільна – підтримки ментального здоров’я та надання психосоціальних послуг. Про це повідомила регіональна координатора Всеукраїнської програми ментального здоров’я Вікторія Шепіль на брифінгу в медіацентрі ОВА.  

Як вона розповіла, заходи проводять для всіх категорій населення. Проте найбільшу увагу приділено працівникам сфери надання послуг, соцзахисту, медицини й освіти.

– До першого вересня активізували роботу з освітянами області, – додала Вікторія Шепіль. – Підтримка ментального здоров’я  необхідна всім: дорослим і дітям. На заходах педагогам розповідали, як  надавати першу психологічну допомогу учасникам освітнього процесу та підтримувати власний ресурс. Окремий наголос на психологічній підтримці дітей. Адже це важливий компонент освітнього процесу.  

Водночас тривають семінари для медиків і працівників соцсфери. Зокрема, медичних працівників навчають за програмою ВООЗ mhGAP. Після навчання фахівці зможуть надавати допомогу пацієнтам із депресією, тривогою тощо. 

Окрім цього, для  отримання зворотного зв’язку щодо якості надання психологічних послуг та оцінки потреб у регіоні проведено дослідження. Участь у  ньому взяли понад 3000 респондентів.

– Це надавачі та отримувачі психосоціальних послуг,  – розповіла Вікторія Шепіль. –   Серед них – представники сфери медицини, соцзахисту, освіти та громадських організацій. Отримані дані допоможуть підвищити якість послуг у сфері ментального здоров’я та локально зосередити увагу на конкретних викликах.

За результатами такого дослідження, черкащани відзначили досить високий рівень задоволеністю отриманої психологічної підтримки. Найбільший показник у сфері освіти й охорони здоров’я. А серед дієвих методів, що допомагають населенню боротися із стресом, – прогулянки, спорт, дихальні вправи, спілкування з рідними і друзями, хобі.

Нагадаємо, Програму ментального здоров’я «Ти як?» ініціювала перша леді України Олена Зеленська. Вона покликана знайти джерело сили для кожного українця та сформувати культуру піклування про ментальне здоров’я у складні часи повномасштабної війни та післявоєнний період.

Гарячі лінії психологічної допомоги:

  •         Лінія Національної психологічної асоціації 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні). Телефони для зв’язку з-за кордону доступні тут
  •         Урядова «гаряча лінія» 1545, з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насиллю – 1547 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  •         Лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» 0 800 210 160 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  •         Лінія емоційної підтримки МОМ – 0 800 211 444 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні)
  •         Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine 7333 (цілодобово)
  •         Лінія кризової допомоги та підтримки Українського ветеранського фонду при Мінветеранів 0 800 33 20 29 (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  •         Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного) (цілодобово, дзвінки безкоштовні)
  •         Національна гаряча лінія для дітей та молоді ГО «Ла Страда-Україна» 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116111 (з мобільного) (цілодобово, дзвінки безкоштовні)

Пресслужба ОДА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *