09.04.2021      555      0
 

В області розробляють проект Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря Черкаської зони на 2021 – 2025 роки


Необхідність створення сучасної системи моніторингу атмосферного повітря на Черкащині зумовлена намірами Черкаської державної адміністрації покращити стан повітряного басейна в області, створити  сприятливі умови для життєдіяльності населення, запобігти шкідливому впливу атмосферного повітря на здоров’я людей та на навколишнє природне середовище, повідомляють в Управлінні екології та природних ресурсів ЧОДА.

Запровадження такої системи сприятиме забезпеченню кращої якості атмосферного повітря, та як наслідок збереженню здоров’я людей і довкілля.

Нині, на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 №827 „Деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря“, в області проводять роботу з розробки Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря.

Алгоритм дій щодо розробки Програми, шляхи у запровадженні державної системи моніторингу атмосферного повітря в Черкаській області  розглядали цьогоріч 8 квітня на on-line засіданні Комісії з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря.

Мета Програми та впровадження системи моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря:

  • створення мережі постів/станцій автоматичного контролю якості атмосферного повітря на території області;
  • виявлення районів/місць забруднення атмосферного повітря;
  • розроблення та впровадження місцевих планів поліпшення якості атмосферного повітря
  • інформування населення про якість атмосферного повітря в реальному часі в онлайн режимі.

Додамо, за даними ВООЗ встановлено, що 91 % світового населення проживає в районах, де рівень забруднення атмосферного повітря перевищує допустимі рівні, а дев’ять з десяти людей дихають повітрям із високими концентраціями забруднюючих речовин. Слід зазначити, що в теперішній час у спалах коронавірусної інфекції COVID-19 забруднення повітря може ускладнювати перебіг захворювання.

Доведено прямий зв’язок між інтенсивністю забруднення повітря і станом здоров’я, а також ростом хронічних неспецифічних захворювань, зокрема таких, як атеросклероз, хвороби серця, рак легенів тощо. Забруднене повітря значно знижує імунітет.

Вплив атмосферних забруднень поширюється і на рослинний, і на тваринний світ. Викиди забруднюючих речовин зумовлюють ураження всіх видів рослинності — декоративні й фруктові дерева, чагарники і ліси, сільськогосподарські культури і навіть трав’яний покрив. Токсичні речовини порушують структуру листя і погіршують обмін речовин.

Досягнення нормативного стану атмосферного повітря, обмеження шкідливого впливу викидів від діяльності підприємств не можливе без даних моніторингових спостережень за станом атмосферного повітря.

За інформацією пресслужби Черкаської ОДА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *