09.04.2021      334      0
 

Голова Держлісагентства України Юрій Болоховець з робочим візитом відвідав Черкаський держлісгосп


Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець 7 квітня ц.р. перебував на Черкащині та знайомився з роботою лісівників області.

На базі Черкаського держлісгоспу оглянув готовність підприємства до пожежонебезпечного сезону, зокрема, як працюють камери відеоспостереження за лісами, особовий склад працівників державної лісової охорони, техніку та інвентар, що задіюють для гасіння лісових пожеж.

У Дахнівському лісництві побував на об’єкті природно-заповідного фонду – на  ботанічній пам’ятці природи місцевого значення «Насадження сосни». Об’єкт ПЗФ знаходиться у незадовільному стані у зв’язку з тим, що протягом останніх років діючі законодавчі норми не дозволяють на ньому здійснювати санітарні заходи. Площа об’єкту  42,7 га і станом на сьогодні там залишилось близько 1100 дерев сосни звичайної віком понад 150 років, з них лише 60 дерев без візуальних ознак захворювання, решта – вражені омелою австрійською або сухостійні.

У ході роботи обговорили проблему заселення соснових лісів Черкащини омелою австрійською, що призводить до ослаблення та всихання насаджень. Ця рослина-напівпаразит набула небезпечного поширення в лісових масивах Черкаського, Канівського, Смілянського та Корсунь-Шевченківського лісгоспів. Спостереження свідчать, що, на відміну від минулих років, коли омела австрійська вражала пристигаючі та стиглі деревостани, у 2020 році мало місце ураження омелою австрійською дерев в середньовікових насадженнях. За даними осінньої інвентаризації 2020 року у лісах Черкащини на обліку перебуває 10,7 тис. га осередків омели австрійської, з них  9,3 тис. га – у насадженнях Черкаського держлісгоспу.

Голова Держлісагентства ознайомився з методом глибокого рихлення грунту, який практикують на Черкащині, і який забезпечує кращу приживлюваність сіянців та розвиток здорової кореневої системи в майбутньому. Загалом лісництва Черкаського держлісгоспу мають переважно піщані ґрунти, які навесні швидко прогріваються, тому, щоб виконати лісокультурні роботи в оптимальні агротехнічні строки, протягом останніх кількох років максимально перейшли  на створення лісових культур механізованим способом. Так, майже 100 гектарів запланованих лісових культур  на підприємстві цієї весни створять механізовано, за допомогою лісопосадкових машин. А це, у першу чергу, фінансова економія, адже при садінні лісу задіяна менша кількість працівників, а ще, як показала практика останніх років,  це і відмінна приживлюваність сіянців, які потім дають гарний приріст.

У Руськополянському лісництві Юрій Болоховець перевірив готовність до пожежонебезпечного періоду та оглянув лісопожежну станцію. Ознайомився з роботою унікальної шишкосушарки шахтного типу, яка була збудована понад півстоліття тому. 2016 року черкаські лісівники повністю провели її реконструкцію. Це не лише покращило умови праці, але й позитивно позначилося на виході насіння. Щороку тут переробляють більш як 25 тонн шишки. Мають  сучасну холодильну камеру для збереження стратегічного запасу лісового насіння на випадок неврожайних років.

«Разом із лісівниками Черкащини відвідав лісництва області. Хочу ще раз наголосити, одне з основних завдань реформи, яку ми зараз напрацьовуємо, це посилення ролі лісництв у лісовому господарстві. Під час візиту оглянув готовність до пожежонебезпечного періоду, ознайомився з методом глибокого рихлення грунту. Побачив, як люди дбають про техніку, яку мають. Але на жаль, вона вже морально застаріла. Сьогодні ми позбавлені можливості її оновлювати. Також підняли проблемні питання та обговорили шляхи вирішення», – зазначив Юрій Болоховець.

За інформацією Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *