13.02.2020      304      0
 

Ми маємо враховувати інтереси не лише тих, хто виходить на мітинги, – Роман Боднар про об’єднання громад


На Черкащині, як і на території всієї України, триває завершальний етап реформи децентралізації. Голова Черкаської ОДА Роман Боднар зустрівся із представниками громад Золотоніського та Черкаського районів, де є розбіжності між жителями щодо об’єднання та невідповідність запропонованих варіантів метології Мінрегіону. 

– Прикро, що пересічних жителів роками вводило в оману керівництво району, яке відкрито саботувало реформу децентралізації. Доказом цього є рішення місцевих рад, які гальмували процеси. Тому за всі роки реформи жителі сіл Золотоніщини не об’єднувалися. І зараз є низка маніпуляцій з боку політиків, ми ведемо діалог із тими, хто виходить на мітинги. Але маємо враховувати інтереси та право на розвиток всього району і області, а не окремих осіб, – звернувся до представників громад Роман Боднар. 

Представники Золотоніщини наполягали на утворенні Новодмитрівської ОТГ. Але, пояснює керівник області, є об’єктивні фінансові розрахунки та методологія Кабміну. Золотоноша і Нова Дмитрівка – дотичні населені пункти. Згідно до фінансових розрахунків,  населені пункти отримають саме в складі Золотоніської ОТГ. 

– По факту значною частиною послуг (освітніми, медичними) люди Новодмитрівської ОТГ будуть користуватися в Золотоноші. При цьому утримувати апарат за кошти (а це майже 12 млн грн), які б могли піти на розвиток. При цьому поряд буде ще один управлінський апарат. Ще раз наголошу, що та інфраструктура, яка є в громадах, нікуди не дівається.

За словами заступника голови ОДА Романа Карманніка, передчасно говорити і за приєднання Свидівка до Черкас.

– Обласна адміністрація не має таких повноважень. На сьогодні розглядаємо всі варіанти, в тому числі й об’єднання Свидівка з Будищем”. 

За результатами зустрічей присутні домовились, що Роман Боднар із профільними заступниками цього та наступного тижня виїде в райони, аби почути думку та аргументи жителів щодо об’єднавчих процесів. 

Як інформував раніше Міністр розвитку громад та територій Денис Шмигаль,планується, що до квітня 2020 року в Україні вже буде затверджений адміністративно-територіальний устрій базового рівня, до червня – субрегіонального рівня. У третьому кварталі очікується прийнятті нової редакції Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та необхідних змін до Податкового та Бюджетного кодексів. Четвертий квартал – прийняття актів, спрямованих на виконання названих законів.

За інформацією прес-служби Черкаської обласної державної адміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *