23.10.2023      163      0
 

Про проведення перевірок фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб


Управління соціального захисту населення Черкаського району інформує про проведення перевірок фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб Національною соціальною сервісною службою для продовження чи припинення виплат допомоги.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.2023 № 709 „Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб“ починаючи з 1 серпня 2023 року проводяться перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо преміщених осіб (далі ВПО) територіальними органами Національної соціальної сервісної служби України. Такі перевірки проводяться за наявності підстав та прийнятого рішення керівника територіального органу Національної соціальної сервісної служби України. Підставами для перевірки ВПО можуть бути:

  • облік внутрішньо переміщеної особи в межах однієї територіальної громади;
  • неповідомлення про зміну фактичного місця проживання;
  • результати верифікації відповідно до умов призначення допомоги.

Про проведення перевірки особу має бути повідомлено не менш як за 2 календарних дні до її проведення (телефоном чи за допомогою іншого доступного засобу зв’язку). Якщо ВПО повідомила про свою відсутність у зв’язку з перебуванням у родичів або у відпустці тощо, перевірка відкладається на 2 тижні. Якщо ВПО не було на місці під час проведення перевірки — про це складається відповідний акт та особа інформується (телефоном чи за допомогою іншого доступного засобу зв’язку) про необхідність у строк до 14 робочих днів прибути до органу соцзахисту населення для ідентифікації та подання заяви у довільній формі щодо відсутності змін. Однак, якщо є обґрунтовані причини відсутності, необхідно протягом тридцяти днів надати органу соцзахисту документи, що це підтверджують.

Якщо отримувач допомоги протягом 30 календарних днів після проведення перевірки не прибув до органу соцзахисту населення, орган приймає рішення про тимчасове припинення надання допомоги з наступного місяця. Припинення виплати чи відмова в призначенні допомоги ВПО мають бути поінформовані про припинення чи відмову в призначення допомоги з зазначенням відповідних підстав.

Інформування здійснюється:

  • поштовим зв’язком;
  • електронним зв’язком;
  • за номером мобільного телефону.

Якщо таке інформування не надійшло, але ви не отримали допомогу, рекомендуємо звертатися до свого управління соціального захисту населення та уточнювати причини відсутності виплат (можлива затримка фінансування). Підтвердження права отримувати допомогу відбувається щомісяця. Міністерство соціальної політики передає Міністерству фінансів України інформацію про отримувачів допомоги, Міністерство фінансів України проводить верифікацію даних за допомогою електронних систем та реєстрів (така верифікація здійснюється відповідно до Закону України „Про верифікацію та моніторинг державних виплат“.

За результатами проведеної верифікації Міністерство фінансів України передає рекомендації Міністерству соціальної політики України. Результати верифікації: отримувачі відповідають критеріям – допомога на наступний місяць автоматично продовжується; отримувачі не відповідають критеріям, про що в системі формується відповідний статус із зазначенням конкретних причин; потребує уточнення даних. У разі незгоди з припиненням виплати допомоги на проживання отримувач може надати уповноваженому органу підтверджуючі документи.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *