25.03.2021      312      0
 

У Черкаській РДА проведено засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій


23 березня відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської райдержадміністрації, яке провела голова комісії Валерія Бандурко.

Начальник відділу цивільного захисту та оборонної роботи Черкаської районної державної адміністрації Юрій Бердник поінформував про ситуацію з поширенням захворювань, спричинених коронавірусом COVID-19 та заходи з недопущення його поширення, зокрема повідомив, що за інформацією Кравченко Л. М. – директора Державної установи „Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” станом на 21.03.2021 вірусологічною лабораторією протестовано методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) 241 429 осіб та імуноферментним аналізом (ІФА) – 32 188 осіб. Середня кількість тестувань становить 82,5 тестувань на 100 тисяч населення протягом останніх семи днів. Діагноз коронавірусної інфекції COVID-19 лабораторно підтверджено у 53 630 осіб. З початку поточного року протестовані методом ПЛР 49 306 жителів області, у 14 254 випадках виявлено РНК вірусу SARS-CoV-2. Найбільшу кількість випадків виявлено у м. Черкаси – 3 599, м. Умань – 1 568, м. Сміла – 1 233, м. Канів – 464, у Смілянському – 568, Звенигородському – 499, Черкаському – 494, Корсунь- Шевченківському – 418 та Чорнобаївському районі – 372 особи.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області підрозділами управління проведено заходи з контролю за дотриманням протиепідемічних заходів.

З початку 2021 року фахівцями Головного управління Держпроспоживслужби в Черкаській області проведено майже 5 тис. перевірок, порушення протиепідемічних заходів виявлено у 16,5 % випадків.

За результатами перевірок на винних у порушенні санітарного законодавства складено 225 протоколів про адміністративні правопорушення, застосовано 1 фінансову санкцію до суб’єкта господарювання, керівникам закладів направлено 752 приписи щодо усунення виявлених недоліків. Зважаючи на ситуацію та різке зростання випадків захворювання, було наголошено на необхідності запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів з метою протидії її розповсюдженню.

Підрозділами поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області та Управлінням патрульної поліції в Черкаській області складено 3773 (2930 та 843 відповідно) адміністративних матеріалів за вчинення правопорушень передбачених статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які скеровано до суду, для розгляду та прийняття рішення.

З початку пандемії залучено 28 426 поліцейських Управління патрульної поліції в Черкаській області, у тому числі: 492 піших нарядів та 27934 автопатрулів. Разом з тим, щоденно залучаються 280 працівників Головного управління Національної поліції в Черкаській області та 48 військовослужбовців в/ч 3061 Національної гвардії України.

У зв’язку з цим члени комісії вирішили:

1. Інформацію про ситуацію з поширенням захворювань, спричинених коронавірусом COVID-19 та заходи з недопущення його поширення взяти до відома.

2. З метою запобігання поширенню захворювань, спричинених коронавірусом COVID-19, на території району вжити наступних заходів:

заборонити перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

заборонити проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, професійних тематичних та інших) заходів;

рекомендувати проведення релігійними організаціями богослужінь за наявності в споруді, приміщенні не менше 4 квадратних метрів на одну особу;

заборонити відвідування  сторонніми  особами (крім законних представників, членів сім’ї,  родичів за умови дотримання всіх протиепідемічних заходів не частіше ніж 1 раз на тиждень) установ і закладів соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають громадяни похилого віку, особи з стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями;

заборонити роботу ресторанів, кафе, барів, нічних закладів після 23.00 год.

3. Рекомендувати головам територіальних громад, керівникам комунальних підприємств, установ, організацій району:

перевести прийом відвідувачів в онлайн режим;

активізувати роботу щодо забезпечення постійного контролю за дотриманням карантинних протиепідемічних заходів, у тому числі суб’єктами господарювання, на відповідних територіях;

рекомендувати збільшити кількість громадського транспорту для уникнення скупчення людей;

відповідно до ситуації щодо кількості захворілих на COVID-19 додатково вживати обмежувальних заходів для запобігання розповсюдження COVID-19.

4. Керівникам закладів охорони здоров’я у термін до 25.03.2021 на території району відповідно до доручення Управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації опрацювати питання можливості розгортання додаткових ліжкомісць на території району, у тому числі і в м. Черкаси.

5. Черкаському районному управлінню поліції ГУ Національної поліції в Черкаській області, територіальним підрозділам Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області посилити контроль за дотриманням карантинних заходів на території району. Про результати роботи надати інформацію комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської районної державної адміністрації до 25.03.2021.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби «Про санітарно-епідеміологічну ситуацію в районі та заходи щодо недопущення її ускладнення» в Черкаській області,  в районі,  області, як і в цілому в Україні, продовжують реєструватись спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. За інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у 2020 році зареєстровано 52 спалахи кишкових інфекційних захворювань, внаслідок чого постраждало 646 осіб, у тому числі 283 дітей (43,8 %). У минулому році в   зареєстровано один випадок групового захворювання на сальмонельоз у м. Умань серед відвідувачів кафе „Дворик” ФОП Галузінський І. В., внаслідок чого постраждало 9 осіб (у 2019 році 5 випадків групових захворювань на гострі кишкові інфекції, внаслідок яких постраждала 81 особа, у тому числі 32 дітей). Як свідчать результати епідрозслідування означеного спалаху, причинами його виникнення стали грубі порушення суб’єктами господарювання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність харчових продуктів, санітарно-протиепідемічного режиму, правил особистої гігієни та ін. Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області вжито відповідних санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів щодо локалізації та ліквідації зазначеного спалаху, відповідні матеріали направлені до правоохоронних органів.

У звітному році фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, в рамках державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, проведено 667 планових та позапланових перевірок об’єктів нагляду, за результатами яких порушення санітарних норм та правил, виявлені на 213 (32 %) об’єктах.

Постійно здійснювався посилений державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства та протиепідемічних вимог у соціально важливих об’єктах, зокрема в закладах освіти, громадського харчування, продовольчої і непродовольчої торгівлі, агропродовольчих ринках, спортивно-фізкультурних закладах, перукарнях та салонах краси тощо. У 2020 році, з початку введення карантину, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, в межах цієї роботи, проведено майже 17,5 тисяч перевірок та моніторингових обстежень об’єктів. Порушення карантинних протиепідемічних заходів встановлені у 31 % випадків.

Упродовж 2020 року, за результатами проведених фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області перевірок, на посадових осіб за порушення санітарного законодавства накладено 928 штрафів, керівникам суб’єктів господарювання направлено понад 5,3 тисяч приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень; на адресу органів влади, місцевого самоврядування, причетних управлінь, відомств направлено більш як 3 тисячі інформацій з відповідними пропозиціями. На розгляд правоохоронних органів передано 1 справу.

Враховуючи інформацію Головного управління Держпродспоживслужби члени комісії вирішили:

1. Рекомендувати головам територіальних громад:

До 10 квітня 2021 року розглянути на засіданнях місцевих комісій з питань техногенно-кологічної безпеки та надзвичайних ситуацій питання забезпечення стабільної санітарно-епідемічної ситуації, з прийняттям відповідних рішень щодо усунення причин і умов виникнення та поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, створення безпечних умов життєдіяльності населення. Копії рішень направити до територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Упродовж року організувати та провести комісійні, за участі фахівців територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, перевірки соціально значимих об’єктів (закладів освіти, оздоровлення та відпочинку дітей, інтернатних, лікувально-профілактичних закладів, підприємств питного водопостачання та ін.) щодо дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. За наслідками вжити відповідних заходів щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства.

2. Рекомендувати головам територіальних громад, керівникам підприємств харчової промисловості, громадського харчування, продовольчої торгівлі незалежно від форми власності спільно з представниками територіальним підрозділам Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області:

забезпечити, в межах повноважень, належний санітарно-технічний стан підприємств харчової промисловості, громадського харчування, продовольчої торгівлі; наявність справного технологічного та холодильного обладнання, інвентарю, посуду, миючих та дезінфікуючих засобів згідно з потребою;

забезпечити дотримання технології приготування страв, умов, термінів зберігання та реалізації сировини, харчових продуктів, готових страв; поточності технологічних процесів, дезрежиму, правил особистої гігієни персоналу, проведення профілактичних медичних оглядів у повному обсязі у визначені терміни; гігієнічного навчання працівників; організації виробничого контролю якості та безпечності продукції, що виготовляється;

вжити належних заходів щодо впровадження на потужностях (об’єктах) з виробництва та обігу харчових продуктів системи забезпечення безпечності харчових продуктів НАССР;

упродовж року забезпечити неухильне виконання вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, санітарного та ветеринарного законодавства при реалізації харчових продуктів на ярмарках, у місцях виїзної торгівлі, масового перебування людей (святкування, зібрання тощо), на агропродовольчих ринках, також забезпечити створення належних умов для зберігання та реалізації продовольчої сировини та харчових продуктів, дотримання правил особистої гігієни персоналу та ін.

Термін – упродовж року

3. Управлінню агропромислового  розвитку, житлово-комунального господарства, економіки та екології Черкаської райдержадміністрації, рекомендувати головам територіальних громад:

забезпечити належний санітарний стан місць масового відпочинку та перебування населення, регулярну очистку територій населених пунктів від побутових відходів та нечистот відповідно до вимог „Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць”, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 № 145, правил благоустрою населених пунктів.

4. Управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації, відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту райдержадміністрації, рекомендувати головам територіальним громадам, засновникам (керівникам) закладів освіти, оздоровлення та відпочинку незалежно від форми власності забезпечити, в межах повноважень до 25.08.2021:

впровадження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, підготовку та початок роботи закладів освіти відповідно до вимог санітарного законодавства та дотримання встановлених протиепідемічних заходів у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19;

підготовку закладів оздоровлення та відпочинку до початку роботи з дотриманням вимог санітарних норм і правил та встановлених протиепідемічних заходів у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19 до 25.05.2021;

виконання упродовж року вимог законодавчих та розпорядчих документів щодо реформування системи шкільного харчування, організації здорового безпечного харчування дітей у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення і відпочинку, недопущення реалізації заборонених харчових продуктів, профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь тощо;

належні гігієнічні вимоги до потужностей у закладах освіти, оздоровлення та відпочинку дітей (водопостачання, водовідведення, оснащення сучасним технологічним та холодильним обладнанням, розроблювальним інвентарем, посудом тощо), створення необхідних умов для дотримання дітьми та персоналом правил особистої гігієни відповідно до вимог санітарного законодавства;

постійний контроль за якістю та безпечністю харчових продуктів та продовольчої сировини на всіх стадіях їх виробництва та обігу, дотримання технології приготування страв відповідно до встановлених вимог;

проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з учасниками освітнього процесу, а також персоналом шкільних їдалень, постачальниками харчових продуктів щодо впровадження сучасних підходів до організації харчування, запобігання спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, формування культури здорового харчування тощо;

вжиття упродовж року необхідних заходів щодо укомплектування закладів освіти медичними працівниками, кваліфікованим персоналом та проходження ними профілактичних медичних оглядів у терміни та в обсягах, передбачених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 № 280
„Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб“, та забезпечити організацію гігієнічного навчання персоналу з питань санітарно-протиепідемічного режиму, профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь із залученням фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

5. Черкаському районному управлінню поліції ГУ Національної поліції в Черкаській області спільно з головами територіальних громад вжити необхідних заходів щодо недопущення торгівлі харчовими продуктами на стихійних ринках, інших місцях неузаконеної торгівлі.

6. Відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту райдержадміністрації, рекомендувати головам територіальних громад, керівникам лікувально-профілактичних закладів:

забезпечити готовність медичних закладів до роботи в умовах ускладнень санітарно-епідемічної ситуації з гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) та наявність необхідної кількості обладнання, медикаментів, дезінфекційних засобів тощо;

забезпечити оперативне інформування міського, міськрайонних, районних територіальних підрозділів управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 818 „Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення”.

7. Територіальним підрозділам Головного управлінню Держпродспоживслужби в Черкаській області забезпечити упродовж року:

участь фахівців територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області у роботі комісій щодо перевірок соціально значимих об’єктів, зокрема закладів освіти, оздоровлення та відпочинку дітей, підприємств питного водопостачання, пунктів реалізації питної води, у тому числі пересувних, лікувально-профілактичних закладів тощо, проведення необхідних лабораторних досліджень з метою оцінки безпечності харчових продуктів, питної води та ін.

здійснення, у встановленому законодавством порядку, заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, а також законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, вжиття відповідних заходів щодо усунення наявних порушень.

8. Територіальним підрозділам Головного управлінню Держпродспоживслужби в Черкаській області, Черкаському районному управлінню поліції ГУ Національної поліції в Черкаській області забезпечити на період карантину проведення щоденних, у тому числі у вихідні та святкові дні, перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання карантинних та протиепідемічних вимог з метою недопущення поширення коронавірусної інфекції СОVID-19 на території району.

9. Територіальним підрозділам Головного управлінню Держпродспоживслужби в Черкаській області та керівникам закладів охорони здоров’я на території району забезпечити проведення широкої санітарно-освітньої роботи серед населення, із залученням засобів масової інформації, стосовно профілактики інфекційних, масових неінфекційних захворювань та отруєнь.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *