16.01.2021      1148      0
 

День пам’яті «кіборгів»


Сьогодні, 16 січня, в Україні відзначають День пам’яті «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери тримали оборону ДАПу.

Події тих днів.

Бої за Донецький аеропорт почались, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту на той час ще мирного Донецька. Цього ж травневого дня українські силовики завдали удару по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем. Згодом розпочалася повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але мужні українські воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці, вояки Добровольчого українського корпусу та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, – посмертно. За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Чому саме кіборги?

За стійкість, безстрашність і непереможність самі проросійські бойовики назвали українських захисників «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом мужності, оплотом українського духу.

Оборона Донецького аеропорту вже увійшла в історію України. Ця героїчна оборона стала символом незламності та мужності українських військових.

Ми пам’ятаємо…


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *