14.02.2020      343      0
 

Зміни у декларації з ПДВ


Головне управління ДПС у Черкаській області інформує платників ПДВ, що з 1 січня 2020 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.11.2019р. №488  «Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року №167» (далі – Наказ №488).

Наказом №488 внесені зміни до Форми податкової декларації з ПДВ, форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Так, актуалізовано формат для зазначення інформації щодо платника ПДВ,  деталізовано порядок відображення у розділі І декларації «Податкові зобов’язання» обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України. Відповідно, додано нові рядки 2.1. та 2.2., в яких відображаються операції, що оподатковуються за нульовою ставкою та ті, що звільнені від оподаткування.

З рядка 5 декларації, виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування

У новій редакції викладено  (Д6) додаток 6 декларації. Скасовано «Звіт про суми податкових пільг» та встановлено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

Замість частини третьої таблиці 1, в якій відображалися операції, які звільнені від оподаткування, впроваджено таблицю 2 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг».

Таблиця 2 (Д6) заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ. Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку.

Таблиця «Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів» викладена у новій редакції.

У новій редакції викладено форму Розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ для осіб, не зареєстрованих платниками податку на вартість. Вона, зокрема, передбачає нарахування самостійно платником суми штрафу у зв’язку з виправленням помилок у разі, якщо внаслідок уточнення збільшується сума нарахованих податкових зобов’язань.

Таким чином, особам, не зареєстрованим як платники податку,  надана можливість відкоригувати задекларовані податкові зобов’язання з ПДВ, що нараховані отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Отже, подання податкової звітності за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №488, вперше здійснюється за звітний період січень 2020 року, (граничний термін подання 20.02.2020), І квартал 2020 року (граничний термін подання 12.05.2020).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом №488, подається починаючи з 1 січня 2020 року.

Посилання на наказ Мінфіна № 488  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1285-19

За інформацією сектору комунікацій Головного управління ДПС у Черкаській області.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *