09.08.2022      197      0
 

Аграріїв Черкащини попереджують про можливу загрозу посівам сільгоспкультур лучного метелика


На території України відзначають осередки підвищеної чисельності лучного метелика ІІ покоління.

Лучний метелик – це типовий багатоїдний шкідник, який має високу плодючість, здатність до міграції повітряними масами з інших регіонів, що уможливлює завдання ним відчутних втрат врожаям на значних площах.

Найнебезпечнішою стадією розвитку шкідника є гусениця – довжиною до 35 мм, зеленувато-сіра з чорною смужкою вздовж спини і по боках. Голова чорна зі світлим малюнком, тіло вкрите чорнуватими щетинконосними горбочками. Гусениці живляться протягом 14-30 днів, можуть пошкоджувати рослини з 35 родин, зокрема соняшник, кукурудзу, буряки, бобові та баштанні культури. Вони скелетують листя, залишаючи на ньому павутину, більш дорослі гусениці можуть з’їдати листок повністю, залишаючи лише грубі жилки і черешки. Закінчивши живлення, гусениці коконуються в довгастих коконах у ґрунті.

На території Черкаської області ймовірний розвиток ІІІ покоління лучного метелика.

Тому необхідно посилити увагу щодо спостереження за динамікою розвитку шкідника, що дасть змогу уникнути «неочікуваного» знищення гусеницями посівів сільськогосподарських культур.

Велике значення в обмеженні чисельності метеликів  має  яйцеїд-трихограма, яку використовують для біологічного методу боротьби.

У разі  утворення надпорогової чисельності гусениць лучного метелика    (ЕПШ на   рослинах  кукурудзи, соняшника,  на травах – 5-10 гусениць на кв. м;  сої, цукрових буряках – 4-5 гусениць на кв. м) їх локалізують дозволеними згідно з «Переліком пестицидів  і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» інсектицидами, суворо дотримуючись термінів і норм витрати препаратів з урахуванням віку гусениць.

Обробки пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранкові та вечірні години.

Не менше як за дві доби про час та місце проведення обробок необхідно обов`язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватися загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *