08.02.2023      145      0
 

Базові знання з військової справи: якими навчальними ресурсами можна скористатися


Існує чимало ресурсів, які дають базові і поглиблені знання з тактичної підготовки, вогневої, військової топографії, тактичної медицини тощо. У публікації зібрали посилання на ресурси, що допоможуть вам підвищити військову кваліфікацію майже з будь-яких напрямів. Самоосвіта залишається важливим елементом підготовки воїна, не нехтуйте нею.

Інформаційний ресурс, створений управлінням підготовки (G7) штабу Командування Сил територіальної оборони ЗСУ. Він містить, мабуть, найбільшу в інтернеті базу знань з військової справи. Матеріали поділені на 17 підгруп, в які входять уроки з вогневої, психологічної, інженерної підготовки та інших напрямів. На сайті ви також знайдете законодавчу базу та добірку військових настанов.

Дослівно «Бойовий єнот» – це YouTube-канал з перекладами матеріалів військового спрямування. Переміщення та засідка взводом, як коригувати «арту» чи застосувати ПТКР «Фагот» – усе це є тут. Канал нараховує більше 60 корисних відео.

Навчальний відеокурс, який учить правильно поводитися зі зброєю, пересуватися у бойових умовах, користуватися укриттями, маскуватися, орієнтуватися на місцевості та обладнувати позиції. Автор відеоуроків – військовослужбовець з позивним Сирієць. Якщо ви хочете пригадати базу, то вам сюди.

У цьому відео показується алгоритм допомоги пораненому M.A.R.C.H. Його рекомендовано застосовувати в жовтій або зеленій зоні, коли ви не перебуваєте під вогнем та можете сконцентруватися на наданні допомоги пораненому в повному обсязі. Алгоритм визначає пріоритети і порядок дій у наданні допомоги пораненому.

Українська платформа онлайн-освіти Prometheus запустила онлайн-курс першої домедичної допомоги в умовах війни. У цьому курсі теж розглядається протокол M.A.R.C.H., але більш детально. До того ж на кожному етапі ви зможете перевірити свої знання за допомогою контрольних питань.

Мобільний застосунок TacticMedAid має два напрямки: цивільний та військовий. Цивільна частина направлена здебільшого на зупинку кровотечі, оскільки крововтрата вважається найрозповсюдженішою та найнебезпечнішою причиною смерті в умовах війни. Частина для військових містить пояснення алгоритмів дій на різні поширені види травм та поранень в умовах бойових дій.

Мінібібліотека для українських військових. У ній зібрана корисна інформація – від тактики ведення бою до інструкцій з використання зброї, роботи з вибухівкою і наданням медичної допомоги. Також є додаток для Android, але у вигляді apk-файлу, тобто ви маєте самостійно встановити його на свій страх і ризик.

YouTube-проєкт Kurt Oberst містить серію навчальних відеофільмів, які стосуються мінно-вибухової справи. Інженерні боєприпаси, робота щупом, розтяжки і таке інше.

Ще один онлайн-курс від Prometheus під назвою «Базова психологічна допомога в умовах війни». Перший модуль курсу – «Червона зона» – присвячений роботі з кризовими станами, другий модуль – «Жовта зона» – розкриває способи справлятися з помірним стресом, а третій блок – «Зелена зона» – надає практики для повернення до нормального життя після пережитого.

Онлайн-курс від Фонду «Повернись живим» на платформі Prometheus надає основи тактики застосування коптерів DJI Мavic 3 та Autel EVO II у бойових умовах. Курс не містить вичерпних знань, необхідних оператору квадрокоптера, але дає концентровану базу, достатню для початку роботи.

«Яблуня» – це інформаційна платформа для базової військової підготовки. На платформі зібрана з різних публічних джерел теорія з основних тем військової справи, а також корисні посилання, списки тренінгових центрів, курсів. Ресурс буде більше корисний новачкам у військовій справі, але ознайомитись з ним усе одно варто.

Пресслужба ОДА 


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *