15.01.2021      612      0
 

Річниця від дня народження Агатангела Кримського


15 січня цього року виповнюється 150 років від дня народження Агатангела Кримського – українського історика і письменника, перекладача і мовознавця, одного з організаторів Академії наук України.

З приводу цього, у вересні 2020-го року, на сесії Черкаської обласної ради, депутати ухвалили рішення про оголошення 2021-го роком Агатангела Кримського, отчий дім якого був саме на Черкащині.

Значення та спадщина

Агатангел Кримський один із найвизначніших світових дослідників сходу. Він багато уваги приділяв проблемам розвитку української літературної мови, фольклористичним та етнографічним дослідженням, зокрема з антропології. Учений став автором численних наукових праць (понад 1000 публікацій) з історії культури арабських країн, ґрунтовно вивчав історію ісламу, письменство, літературу та театри Сходу, був науковим редактором багатьох словників та збірників.

З його перекладів починається школа художнього перекладу східної поезії в Україні й загалом у Європі. Вільно володіючи майже шістдесятьма мовами, а також знаючи всі діалектні особливості української мови, залишив велику художню спадщину (поезії, оповідання, повісті), у якій відчувається увага до відтворення психології персонажів.

Пам’ять про Агатангела Юхимовича вшановано низкою меморіальних заходів. Інститут сходознавства НАН України носить його ім’я. А у 1970-му році відбулася 16-та сесія Генеральної асамблеї ЮНЕСКО, де було внесено його ім’я до переліку видатних діячів світу.

Окрім цього, з 12 січня Нацбанк України ввів в обіг пам’ятну монету “Агатангел Кримський”. У НБУ додали, що монета продовжує серію “Видатні особистості”, має номінал 2 гривні та виготовлена з недорогоцінного сплаву – нейзильберу.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *