15.09.2020      739      0
 

2021 на Черкащині буде роком Агатангела Кримського


На сесії Черкаської обласної ради депутати ухвалили рішення про оголошення 2021 року роком Агантела Кримського. Агатангел Кримський один із найвизначніших світових дослідників сходу. Він став автором численних наукових праць з історії культури арабських країн, ґрунтовно вивчав історію ісламу, письменство, літературу та театри Сходу.

Талант до мов в Агатангела Кримського проявився ще змалку. У три з половиною роки він умів читати, у п’ять – пішов до училища в Звенигородці, куди переїхала сім’я. Далі було навчання в Острозькій та Київській гімназіях і вступ до Колегії Ґалаґана.

З 1918 року Агатангел Кримський постійно проживав у Києві, де працював секретарем Української Академії наук. Окрім іншого, Агатангел Кримський залишив по собі унікальні дослідження української мови, які виклав, зокрема, у працях «Українська граматика», «Нариси з історії української мови».

Академік Кримський вів запеклу полеміку з російськими вченими, адже вважав, що українська мова уже в XI столітті існувала «як цілком рельєфна, певно означена, яскраво індивідуальна одиниця».

Ім’я Кримського міститься в затвердженому XVI сесією Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО переліку видатних діячів світу. Інститут сходознавства НАН України носить ім’я Агатангела Кримського.

За інформацією пресслужби Черкаської ОДА.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *