12.01.2022      370      0
 

Бустерна доза вакцини безпечна та посилює захист від COVID-19 – Ігор Кузін


Після отримання бустерної дози вакцини проти COVID-19 не реєструється збільшення побічних ефектів, а захист від ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби лише покращується. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю BBC.

– Після бустерної дози не реєструють якогось збільшення побічних ефектів. Є рекомендації робити бустер мРНК вакцинами – це Pfizer або Moderna. Обирати між ними можна. За виключенням вакцини CoronaVac. Після неї рекомендовано робити бустер Pfizer або CoronaVac. Відповідно до офіційних рекомендацій, людина, яка отримала щеплення CoronaVac, може отримати бустер CoronaVac або Pfizer. Ефективність після трьох доз CoronaVac складає на рівні 88-90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer – ефективність в середньому складає 92-95%, – пояснив Ігор Кузін.

Головний державний санітарний лікар також додав, що отримати бустерне щеплення можна через 6 місяців після завершення базового курсу вакцинації. Оптимальний термін – від 6 до 9 місяців. Однак, якщо людина прийде за “бустером” через 10 місяців, то все одно отримає його.

Ігор Кузін також наголосив на важливості бустерної дози для медичних працівників. Адже саме сфера охорони здоров’я є критичною під час пандемії, а тому медики мають бути захищені.

Заступник міністра також запевнив, що вакцин в Україні вистачить, адже на 2022 рік вже є контракти на постачання більше ніж 40 млн доз вакцини. Такої кількості має вистачити на те, щоб дощепити тих, хто ще не отримав вакцину, та зробити бустер.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *