29.04.2021      360      0
 

Увага! Заходи пожежної безпеки


27 квітня відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій «Про заходи із запобігання виникнення пожеж в природних  екосистемах Черкаського району у 2021 році», яке провела голова Черкаської райдержадміністрації  Валерія Бандурко.

За інформацією обласного центру з гідрометеорологіїщорічно очікується подальший вплив циклонів, який буде супроводжуватись грозовими дощами на підвищеному температурному фоні, з високим класом пожежної небезпеки в природних екосистемах, що створює передумови виникнення пожеж, особливо в лісових масивах, торфовищах.

Ситуація ускладнюється тим, що навесні населенням, підприємствами та організаціями проводиться прибирання прилеглих територій з випалюванням сухої трав’яної рослинності, сміття, сухих дерев і кущів та залишків сільськогосподарських рослин.

Керуючись протокольним рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 12.03.2021 № 10, протоколом селекторної наради з питань підготовки до протипожежного періоду 2021 року від 02.04.2021 під головуванням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Р. Абрамовського та протоколом засідання регіональної комісії ТЕБ та НС від 20.04.2021 № 13 Черкаської обласної державної адміністрації “Про заходи із запобігання виникнення пожеж в природних екосистемах області у 2021 році”, беручи до уваги інформацію гідрометеорологічного центру щодо встановлення сухої та спекотної погоди, з метою недопущення масштабних пожеж та загорань в природних екосистемах Черкаського району, комісія вирішила:

1. Рекомендувати головам міських та сільських територіальних громад: спільно з представниками територіальних підрозділів Головного управління ДСНС у Черкаській області, Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, Головного управління Національної поліції в Черкаській області, Державної екологічної інспекції Центрального округу та військових частин провести спільні перевірки протипожежного захисту населених пунктів, котеджних містечок, дачних і садових товариств та інших об’єктів, розташованих в лісових масивах та що прилягають до них, з врученням актів щодо приведення територій населених пунктів, котеджних містечок, дачних і садових товариств та інших об’єктів розміщених у лісових масивах району до вимог Правил пожежної безпеки в Україні.

2. Рекомендувати територіальним підрозділам Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, СКП “Райліс” (Швед С. І.), ТОВ “Черкаський торфобрикетний завод” (Магліч І. М.), іншим підприємствам, установам та організаціям, які здійснюють свою господарчу діяльність у лісових масивах та на торфовищах:

забезпечити спостереження за лісовими масивами, проведення обходів торфополів та лісових ділянок з метою своєчасного виявлення осередків пожежі;

забезпечити цілодобове чергування чергової зміни та чергових на лісових пожежних станціях;

пожежну техніку, спеціальну техніку, яка залучається до гасіння лісових пожеж, засоби пожежогасіння, резервуари з водою утримувати в справному стані та постійній готовності;

перевірити стан протипожежних вододжерел, за необхідності, привести їх в належний стан, забезпечивши під’їзд та можливість забору води пожежною технікою.

3. Рекомендувати головам міських та сільських територіальних громад:

розробити та прийняти на сесії сільської (міської) ради програму забезпечення пожежної безпеки.

вжити заходів щодо утримання в постійній готовності підрозділів місцевої пожежної охорони (де вони створені) та швидкого реагування на повідомлення про пожежі в лісах, на торфовищах тощо в районах виїзду місцевих пожежних команд.

винести питання протипожежного захисту лісів та торфовищ на позачергові засідання комісій з питань ТЕБ та НС та запровадити превентивні протипожежні заходи, з урахуванням місцевих особливостей;

у взаємодії з територіальними підрозділами Держлісгоспів, Національної поліції, Державної екологічної інспекції Центрального округу, Черкаського рибоохоронного патруля (Управління Державного рибного господарства у Черкаській області), ротою з обслуговування водних об’єктів Управління патрульної поліції в Черкаській області організувати роботу спільних патрулів для контролю за дотриманням власниками орендованих земельних ділянок, лісокористувачами, населенням та керівниками підприємств вимог пожежної безпеки у природних екосистемах;

посилити роз’яснювальну роботу серед населення щодо недопущення випалювання сухої трави, залишків рослинності, побутових відходів та порядку дій у разі виникнення пожеж;

продовжити посилений моніторинг пожежної обстановки торфовищ та забезпечити своєчасне залучення сил цивільного захисту та місцевого населення до гасіння пожеж на початкових стадіях їх виникнення. Особливу увагу звернути на захист від пожеж населених пунктів.

4. Рекомендувати Державній екологічній інспекції Центрального округу, Черкаському рибоохоронному патрулю Управління Державного рибного господарства у Черкаській області, роті з обслуговування водних об’єктів Управління патрульної поліції в Черкаській області:

взяти участь у проведені спільних з територіальними підрозділами Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства, СКП “Райліс”, сільськими та міськими територіальними громадами, громадськими формуваннями по охороні громадського правопорядку патрулів за дотриманням пожежної безпеки у природних екосистемах.

5. Рекомендувати Черкаському районному управлінню Головного управління ДСНС України у Черкаській області здійснити обстеження протипожежного захисту населених пунктів, котеджних містечок, дачних і садових товариств та інших об’єктів розміщених у лісових масивах району.

6. Контроль за виконанням рішення комісії покласти на Черкаське районне управління Головного управління ДСНС України у Черкаській області та відділ цивільного захисту Черкаської райдержадміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *