15.07.2019      416      0
 

Реалізувати право голосу на виборах 21 липня громадяни України можуть як з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою


Для Державної міграційної служби важливо, щоб кожен громадянин України зміг реалізувати своє право голосу на позачергових виборах народних депутатів України і 21 липня прийшов на виборчу дільницю, маючи на руках паспорт. Адже саме ID-картка або паспорта-книжечка є підставою для отримання виборчого бюлетеня особами, яким на день виборів виповнилося 18 років та яких включено до списків виборців.

З метою забезпечення видачі персоналізованих ID-карток, які доставлені до територіальних підрозділів Міграційної служби на території усієї України, у переддень та день парламентських виборів 20 та 21 липня 2019 року буде організовано чергування працівників територіальних органів та підрозділів ДМС. Також працюватимуть центри обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

Разом з тим Міграційна служба звернулася до ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» з пропозицією розглянути можливість невідкладного виготовлення та персоналізації ID-карток для їх подальшої оперативної доставки до територіальних органів та підрозділів ДМС.

Крім того, з метою своєчасного отримання ID-карток громадянами України, Міграційна служба звернулася до Центрів надання адміністративних послуг з пропозицією розглянути можливість організації роботи з видачі паспортів напередодні та у день проведення позачергових виборів народних депутатів України. За наявною у Міграційної служби інформацією, більшість ЦНАП підтвердили наміри щодо роботи з видачі документів у день голосування.

Нагадуємо, що, аби отримати виборчий бюлетень на виборчих дільницях, громадянам України не потрібно подавати ніяких додаткових документів, окрім ID-картки або паспорта-книжечки, адже обидві форми паспорта є рівнозначними та самодостатніми.

Зокрема, громадянам, включеним до списку виборців, на виборчій дільниці не мають права відмовити у реалізації права голосу з наступних причин:

  • через відсутність у паспорті громадянина України у вигляді книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні 25- або 45-річного віку;
  • через розбіжності у виборчій адресі виборця або відсутність відомостей щодо реєстрації місця проживання у ID-картці.

Зазначимо також, що громадяни України зможуть проголосувати на виборах до Верховної Ради України не лише на території України, а й за її межами – на закордонних виборчих дільницях. У цьому випадку, за роз’ясненням Міністерства закордонних справ України, документом, що посвідчує особу, є паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Довідково

Для уникнення в день голосування можливих непорозумінь ЦВК радить заздалегідь перевірити свої особисті дані у списках на сервісі Державного реєстру виборців.

Нагадуємо громадянам, які звернулися до територіальних підрозділів міграційної служби для оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки, що перевірити стан його оформлення можливо:

  • на офіційному веб-сайті Державної міграційної служби України;
  • з допомогою чат-боту ДМС у месенджерах Viber та Telegram, який надсилає повідомлення про кожен новий етап оформлення документа аж до моменту, коли він прибуде до підрозділу для видачі.

За інформацією
Державної міграційної служби України


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *