12.04.2021      286      0
 

Ольга Стефанішина: «Зелена трансформація» дозволить розкрити економічний потенціал України


Україна налаштована просувати «зелений» глобальний порядок денний. У цьому питанні Україна хоче бути лідером серед країн Східного партнерства та адвокатом регіону на різноманітних міжнародних майданчиках, зокрема конференції ООН по змінам клімату (СОР26) або інших форматах на рівні країн Великої сімки.

Про це сказала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час конференції «Дискусія з послами: декарбонізація, СОР26, «зелена» економіка».

«Зелена трансформація та зелена економіка стали загальносвітовими трендами. Україна також має значні кліматичні амбіції і ми долучаємося до реалізації міжнародних політик у цьому напрямі. Сьогодні кліматичну активність демонструють США, велика системна політика у вигляді Європейського зеленого курсу запроваджується на рівні ЄС, навіть НАТО визначає зміну клімату одним з важливих питань екологічної безпеки», – сказала Ольга Стефанішина.

Ольга Стефанішина підкреслила, що Україна задекларувала мету синхронізувати свої політики з Європейським зеленим курсом. Це буде реалізовуватися через кліматичні зобов’язання в рамках Паризької кліматичної угоди, зелену трансформацію економіки, енергоефективність, справедливу трансформацію вугільних регіонів тощо.

За словами Віце-прем’єр-міністра, досягнення кліматичних амбіцій потребує синхронізації енергетичної, екологічної, економічної та інфраструктурної політик: «Результат цієї роботи впливатиме на досягнення показників у зеленій трансформації та нашу зовнішню торгівлю».

Віце-прем’єр-міністр також звернула увагу на необхідність додаткових фінансових інструментів, які допоможуть Україні досягти кліматичних перетворень більш швидко. Такі трансформації мають бути співставними зі спроможностями української економіки .

«Інструменти Євросоюзу для досягнення кліматичної нейтральності мають виходити за межі ЄС і стосуватись всіх країн Європи. Адже ми поділяємо єдиний континент та маємо пов’язані торгові ланцюжки. Усе це має враховуватися у формуванні політик континентального масштабу», – сказала Ольга Стефанішина.

Непропорційність доступу до фінансових ресурсів несе ризик спотворення конкуренції на європейському ринку – це питання є предметом кліматичного діалогу України з Євросоюзом. «Я вважаю, що необхідно створити міжнародний фонд «зеленої» трансформації для України, який прискорюватиме екологічні процеси в нашій країні через стимулювання бізнесу та надання йому доступу до відповідних фінансових ресурсів» – прокоментувала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Довідково:

«Дискусію з послами: декарбонізація, СОР26, “зелена” економіка» організовано Британським посольством спільно з аналітичним центром DiXi Group.

За інформацією єдиного веб-порталу органів виконавчої влади України


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *