24.07.2019      292      0
 

Вступне слово Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на засіданні Кабінету Міністрів України від 24 липня 2019 року


ГРОЙСМАН В.Б.:
– Розпочинаємо засідання Уряду. Це перше засідання після позачергових виборів до Верховної  Ради. Перш за все, що я би хотів зазначити, це те, що і парламентські вибори пройшли достатньо демократично, вільно. Вважаю, що це є одним підтвердженням, що ми є абсолютно демократичною країною, де люди можуть абсолютно вільно висловлювати свою думку, голосувати так, як вважають за необхідне, і роблять це без жодного відчуття на собі будь-якого адміністративного тиску. Я вважаю, що це величезне наше надбання.

Без заперечень, я з великою повагою ставлюся до вибору українського народу і розумію, що люди хочуть позитивних змін, хочуть, щоб їхні надії збулися, і я би дуже хотів, щоб цей вибір був вибором успіху, а не розчаруванням. У нас дуже часто було в нашій історії, що ми обирали, мали велику надію, а потім приходило розчарування. Я би дуже хотів, щоб на цей раз цього не відбулося, щоб люди відчули, що зміни насправді відбуваються.

Що стосується подальшого, то я думаю, що і новому Уряду, і новій Раді треба буде робити достатньо непросту роботу. Насправді є багато завдань, які стоять перед державою сьогодні, але точно можу сказати, що нашим Урядом закладений достатньо добротний фундамент:

Ми почали проводити необхідні зміни і реформи, починаючи від відновлення національної економіки.

Ми почали розбудову українських міст, сіл.

Ми почали модернізувати інфраструктуру, будувати дороги чи не вперше за роки нашої незалежності.

Ми почали формувати нашу енергетичну незалежність.

Ми пішли на оновлення системи освіти.

Ми розпочали процес оновлення медицини в країні.

Започаткували зміни в пенсійній системі.

Це все потрібно, очевидно, продовжувати, але це питання вже буде до нового Уряду, нового Парламенту. Але для мене дуже важливо, думаю, і для більшості колег, щоб усі ті позитивні зміни, які ми розпочинали, були продовжені. Щоб було продовжено децентралізацію, реформу державної служби, щоб запроваджувалися електронні послуги та електронне врядування в країні, щоб ми продовжували підтримку національної культури та українського кіно, щоб ми продовжували впроваджувати Нову українську школу.

Дуже багато напрацювань є в медицині, які розпочато, і неможливо зупинятись, тому що весь ефект буде обнулений.

Насправді, на цьому фундаменті можливо вибудувати абсолютно гарну якість, і люди це відчують, і я вважаю, що сьогодні у нового Парламенту і Уряду є можливості зробити це достатньо швидко і якісно.

Більшість у парламенті сформовано чи буде сформовано, вона вже очевидна. Це означає, що буде сформований Уряд, в якому вдасться об’єднати абсолютно всіх.

Все ж таки, якби ми не говорили, нам вдавалося багато об’єднуватись, але наш Уряд є коаліційним, він створений з різних частин, з різних представників, і багато рішень для нас були достатньо непростими. В будь-якому випадку нам вдавалося по важливих питаннях знаходити консолідовані рішення.

Те саме можна сказати і по питанню українського Парламенту. Ми Уряд, який мав постійно вести роботу з Парламентом, і ми не спиралися на одностайну більшість. У нас завжди виникали питання по багатьох законах, які потрібні були державі. І це все віддаляло нас від результатів. Зараз я думаю, що можна буде рухатися швидко на тому фундаменті, який нами побудований.

Дуже важливо забезпечувати у владі єдність, і я це підкреслюю. Президент, Уряд, Парламент – спільний порядок денний і рух вперед.

Безумовно, треба забезпечити достатньо швидку інтеграцію у виконанні Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це все є можливим, у нас більше 50 законів сьогодні лежить у Парламенті, які не були ухвалені, на превеликий жаль. Не було політичної волі минулого Парламенту на ухвалення саме цих законів. Зараз, коли є абсолютна більшість, це можна робити умовно, за один тиждень, і це відкриває абсолютно нові можливості для руху вперед.

Разом з тим хочу також зазначити, що 21-го числа життя не завершилося. Є 22-ге, а сьогодні у нас вже 24-те. Питання зростання економіки більш ніж на 5% я вважаю питанням № 1 сьогодні. І, знову ж таки, тут потрібен Парламент, і це можливо зробити достатньо ефективно.

Зовнішні борги вони нікуди не ділись, і насправді їх треба обслуговувати і забезпечити стабільність. Все ж таки наш Уряд за три роки не допустив жодних криз, жодних затримок, жодних провалів. Наступні три роки попереду, я думаю, теж є не дуже простими, і дуже адекватно потрібно реагувати на ці відповідні вимоги.

Питання по безпеці і обороні нашої держави є теж достатньо серйозним і потребує консолідації всієї влади, і не тільки влади, а й всіх тих, кому не байдужа Україна.

Можу сказати, що за цей період часу роботи нашого Уряду ми достатньо серйозно сконцентрувалися на забезпеченні внутрішньої безпеки. Питання Нацполіції, забезпечення Нацгвардії, питання забезпечення ДСНС – це все те, що залишається основою підвищення подальшої безпеки всередині нашої країни.

Тому викликів залишається багато і вони будуть потребувати серйозного підходу, в тому числі й виклики модернізації застарілої інфраструктури, яка потребує достатніх інвестицій.

Що стосується забезпечення безперервності влади. Наш Уряд, я як Прем’єр-міністр, складаємо свої повноваження перед новообраною Верховною Радою України на першому засіданні Верховної Ради. Далі ми будемо виконувати обов’язки до часу формування нового Уряду. Я розраховую, сподіваюся на те, що формування нового Уряду відбудеться достатньо швидко, і хотів би, щоб засідання першого парламенту теж відбулося достатньо швидко.

Разом з тим ми дуже відповідально ставимося до забезпечення стабільності в країні і виконання всіх завдань, які покладено на Уряд в перехідний період. Ми будемо забезпечувати нормальну життєдіяльність країни. Ми підготуємо країну до опалювального сезону, щоб не було жодних потрясінь, тому що вибори виборами, але людям потрібні тепло, світло, щоб був відповідний комфорт. І ми це розуміємо і готуємось.

Нам буде потрібно сьогодні внести зміни до Регламенту роботи Кабінету Міністрів України щодо формування так званих transition book,  тобто формування по кожному міністерству всіх необхідних матеріалів для наступних міністрів. Це абсолютно нова традиція. Не хлопнути дверима і піти, а зробити підготовку по кожному міністерству, по кожному напрямку, які є досягнення, які є проблеми, які є політики в сфері цього міністерства, які є цілі і завдання для того, щоб новий міністр, коли прийде, отримав матеріал для повного ознайомлення зі станом справ кожен у своєму міністерстві.

Маю надію на те, що в новому Уряді міністерств буде менше. Я висловлював свою позицію, я вважаю, що до 12-ти міністерств і урядовців – це оптимальна модель функціонування Уряду. Але, тим не менше, ми по всіх напрямках будемо формувати цей перелік, і тому сьогодні таке доручення буде.

Я просив би тоді, щоб усі державні секретарі підготували відповідні матеріали, і, коли відбудеться перше засідання Верховної Ради України і формування Уряду, ми зможемо передати ці матеріали.

На завершення вступного слова хочу сказати наступне. Я вірю у велике майбутнє України, але воно буде залежати, в тому числі, від професійних дій усіх гілок влади. Тому в мене є єдине переконання, що Україна може і стане сильною європейською державою, українці достойні жити краще, люди мають жити краще, і тут теж буде багато залежати від влади. Тому я сподіваюся на те, що Україна досягне успіху.

За інформацією
Урядового порталу


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *