09.08.2021      497      0
 

9 серпня – День корінних народів світу


Для України питання захисту корінних народів стоїть особливо гостро – через окупацію Росією Кримського півострова, повідомляє Офіс Глави держави.

Оскільки саме на його території сформувалися такі народи, як кримські татари, караїми та кримчаки. Зараз, перебуваючи під російською окупацією, кримськотатарський народ зазнає масових утисків і переслідувань за позицію несприйняття окупації та підтримку територіальної цілісності й суверенітету України. Вбивства, насильницькі зникнення, катування, свавільні обшуки та затримання, безпідставні звинувачення та засудження, заборона діяльності представницьких органів корінних народів та знищення свободи слова – такі методи використовує окупаційна влада, щоб зламати спротив кримськотатарського та інших народів на Кримському півострові.

Тому Українська держава бачить своїм головним завданням звільнення окупованого Криму та захист корінних народів від переслідувань. Задля цього 26 лютого 2020 року Президент Володимир Зеленський підписав низку документів, зокрема Указ «Про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», яким вшановується мужність і героїзм громадян України, котрі проживають на тимчасово окупованій території, у відстоюванні територіальної цілісності України. А 26 лютого цього року був підписаний Указ «Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», яким, серед іншого, уряду доручено розробити й затвердити Стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки та забезпечити першочергові заходи з розвитку кримськотатарської мови, зокрема затвердження алфавіту на основі латинської графіки. Крім того, у травні 2021-го з ініціативи Володимира Зеленського Верховна Рада ухвалила Закон «Про корінні народи України», який регулює захист прав та інтересів корінних народів.

Сьогодні наша країна разом з усім світом відзначає Міжнародний день корінних народів. Цього дня Україна вкотре акцентує увагу міжнародної спільноти на необхідності активно боротися за повернення Криму під контроль нашої держави. Всі демократичні країни, які поважають права людини, запрошені долучитися до роботи установчого саміту ініціативи «Кримська платформа», яка об’єднає всі наявні національні та міжнародні зусилля з деокупації українського півострова та захисту прав корінних народів, що сформувалися на його території.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *