14.03.2024      61      0
 

Програми для бізнесу, які покликані допомогти у вирішенні питань працевлаштування або збереження робочих місць для соціально вразливих категорій населення


Програма з надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних (постанова КМУ від 10 лютого 2023 р. № 124).

Дія програми поширюється на роботодавців, які за направленням центру зайнятості працевлаштовують осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного.

  1. Надання компенсації фактичних витрат роботодавця у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при працевлаштуванні  безробітних:
  2.  які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та перебувають у статусі безробітного понад 1 місяць.
  3. довготривалі безробітні, тобто ті, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців.

Термін працевлаштування: не менше ніж на два роки. Загальна тривалість виплати компенсації роботодавцю становить 12 місяців протягом двох років.

Розмір компенсації: сума фактично сплаченого єдиного внеску, але не більше двох розмірів мінімального єдиного внеску.

  1. Надання компенсації 50 % фактичних витрат на оплату праці при працевлаштуванні безробітних окремих категорій, які перебувають у статусі безробітного понад 1 місяць (стаття 26 п.2, )з числа:
  2. осіб з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;
  3. учасників бойових дій;
  4. осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п’яти років.

Термін працевлаштування: не менше ніж на рік.

Загальна тривалість виплати компенсації становить 6 місяців протягом року.

Розмір компенсації становить 50 % фактичних витрат на оплату праці, але не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати.

  1. Надання компенсації у розмірі 50% мінімальної заробітної плати.

Дія програми поширюється на роботодавців, які за направленням центру зайнятості працевлаштовують громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць, з числа:

  • молоді до 25 років,  страховий стаж яких становить менше 12 місяців;
  • молоді до 35 років, які працевлаштовуються на перше робоче місце;
  • громадян, які звільнилися зі строкової військової (альтернативної) служби (незалежно від віку) і працевлаштовуються на перше робоче місце.

Загальна тривалість виплат становить 6 місяців протягом року. Розмір компенсації становить 50 % мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати.

Дія цього Порядку поширюється на роботодавців, які одночасно:

  • є суб’єктами малого підприємництва;
  • створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них зареєстрованих безробітних шляхом укладення трудового договору.

Право на компенсацію має роботодавець, який працевлаштовує на нове робоче місце строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості зареєстрованих безробітних.

Загальна тривалість виплати компенсації становить 12 місяців упродовж наступних двох років. Компенсація виплачується за кожен непарний місяць роботи з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного.

Розмір компенсації: сума фактично сплаченого єдиного внеску.

Початок дії цих двох програм 2023 рік.

Право на отримання такого виду компенсації надається роботодавцю за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази.

Розмір компенсації: фактичні витрати на оплату праці, але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Компенсація здійснюється за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за шість календарних місяців.

Право на отримання такого виду компенсації надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), зокрема за сумісництвом, яким забезпечено працевлаштування такої особи з розміром заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижчим розміру мінімальної заробітної плати.

Компенсація витрат надається у розмірі мінімальної заробітної плати щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Загальна тривалість надання такої компенсації не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи.

Термін дії програми: на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

  • Компенсація роботодавцю фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (постанова КМУ від 22 серпня 2023 № 893)

Дія Порядку поширюється на роботодавців, які починаючи з дня набрання чинності цієї постанови (з 29.08.2023 року) працевлаштували особу з інвалідністю І або ІІ групи, яка є застрахованою особою.

Компенсація надається за придбаний (придбані) роботодавцем допоміжний засіб (допоміжні засоби) для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, перелік яких визначений в додатку до Порядку. Зокрема, за придбання таких засобів:

-меблі (крісла з регульованими або фіксованими сидіннями, поручні та бруси, розсувні двері, засоби для їх відчинення/зачинення, протиковзних та тактильних матеріалів для підлог і сходів);

-транспортери для піднімання сходами з електроприводом;

-допоміжні засоби для позиціонування курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв;

-брайлівські клавіатури та портативні пристрої;

-підйомні платформи для робочих місць;

-допоміжні засоби для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути і бачити, тощо.

Граничний розмір компенсації не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання, для осіб з інвалідністю І групи, 10 розмірів мінімальної заробітної плати — для осіб з інвалідністю ІІ групи.

Умови отримання компенсації:

-Ви працевлаштували особу з інвалідністю першої або другої групи.

-Облаштували робоче місце для цієї особи відповідно до її індивідуальних потреб.

-Подали до центру зайнятості заяву про отримання компенсації протягом 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю.

Допомога по частковому безробіттю надається застрахованим особам (працівникам та фізичним особам-підприємцям) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин: економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Право на таку допомогу мають застраховані особи, за яких (які) протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), що призвело до втрати ними частини заробітної плати (доходу), сплачено (сплатили) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У разі коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами, не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

Допомога надається за зверненням роботодавця або фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою.

Максимальний розмір допомоги не може перевищувати 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Тривалість такої виплати не може перевищувати 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

7.       Організація професійного навчання зареєстрованих безробітних на замовлення роботодавців  (постанова КМУ від 24 березня 2023 року № 264).

Професійне навчання безробітних, а саме: підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації організовується на замовлення роботодавця, для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності та забезпечення поточної та перспективної потреби ринку праці.

Навчання слухачів здійснюється в закладах вищої, фахової перед вищої,  професійно-технічної освіти, зокрема в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності.

Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації або документ про підвищення кваліфікації.

Наразі актуальною є дуальна форма навчання, яка спрямована на організацію 70% навчального процесу на базі підприємств, безпосередньо на робочому місці.

  • Для підтримання конкурентоспроможності окремих категорій громадян організовується навчання за ваучерами (постанова КМУ від 20 березня 2013 року № 207), які надаються за затвердженим Мінекономіки переліком професій та спеціальностей.

Ваучер на навчання – документ, що дає право за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, особам підвищити освітньо-кваліфікаційний рівень за своїм фахом, пройти перепідготовку за робітничими професіями, здобути нову спеціальність, отримати спеціалізацію, підвищити кваліфікацію в навчальних закладах чи в роботодавця.

Отримати ваучер можуть громадяни, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні.

Ваучер видається, одноразово наступним категоріям громадян:

  • особам віком старше 45 років зі страховим стажем від 15 років;
  • особам звільненим з військової служби  (крім строкової служби)
  • особам звільненим з військової служби після участі у проведенні АТО, УБД;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку;
  • особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;
  • особи, які позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом.

На сьогодні вже маємо 124 професії та спеціальності, за якими здійснюється навчання за ваучером.

Метою  даного проекту є підтримання конкурентоспроможності учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни шляхом професійного навчання.

         Здобувачам освіти компенсуються витрати на проїзд, проживання та медогляд. Державна служба зайнятості організовує професійне навчання у  власній мережі сучасних центрів професійно-технічної освіти, які готують фахівців за 95 робітничими професіями та 365 освітніми програмами. При організації навчання використовуються різні форми навчання (очна, дистанційна, дуальна, індивідуальна) та їх поєднання.

  1. Надання мікрогрантів на створення або розвиток власної справи.

Кошти у рамках проєкту «єРобота» надаються на безповоротній основі за умови дотримання Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу (постанова КМУ від 21 червня 2022 року № 738).

Сума мікрогрантів за програмою «Власна справа» – від 50 до 250 тисяч гривень. Основною вимогою отримання коштів є створення нових робочих місць.

З 10 квітня 2023 року стартувала нова програма надання грантів для ветеранів. Відтепер учасники та учасниці бойових дій, члени їх сімей, а також особи з інвалідністю внаслідок війни можуть подати заявку на отримання гранту від держави на старт чи розвиток власної справи (постанова КМУ від 30 березня 2023 №286).

Програма передбачає надання грантів на суми:

  • до 250 тисяч гривеньможна отримати на власний бізнес за умови створення щонайменше одного робочого місця;
  • до 500 тисяч гривень може отримати член родини учасника бойових дій за умови створення щонайменше двох робочих місць. Співфінансування за цією програмою таке: не більше 70% надає держава, 30% — власні кошти підприємця;
  • до 1 млн гривень зможе отримати учасник бойових дій, якщо він не менш ніж три роки був зареєстрований як ФОП. Головна умова — створити від чотирьох робочих місць, із яких щонайменше два — для ветеранів або людей з інвалідністю внаслідок війни. Тут так само кошти надаються на умовах співфінансування – 70% на 30%.

Подати заявку на отримання грантів можна через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. 

Рішення щодо надання грантів приймає Державний центр зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в Ощадбанку.

Для отримання більш детальної інформації щодо реалізації активних програм зайнятості та отримання фінансової підтримки ви можете звернутися до найближчого центру зайнятості.

Компенсація роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю

Підстава: Постанова КМУ від 22.08.2023№ 893  «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю».

Компенсація надається за придбаний/ні допоміжний/ні засіб/би) згідно Переліку – http://surl.li/kttqd на облаштування робочого місця особи з інвалідністю.

Граничний розмір компенсації станом на 01.01.2024: для осіб з інвалідністю І групи у розмірі до 15 мін. заробітних плат,  до 106,5 тис. грн.; для осіб з інвалідністю ІІ групи в розмірі до 10 мін. заробітних плат, до  71 тис. грн. Роботодавець подає до центру зайнятості за місцем провадження діяльності протягом 90 к.д. з дня працевлаштування особи з інвалідністю заяву та копії  документів особисто .у паперовій формі або в електронній формі. Зразок заяви – http://surl.li/ktucv.

Компенсація роботодавцям витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщеним особам

Підстава постанова КМУ від 20 березня 2022 р. № 331 «Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні»

Компенсація витрат надається  у  розмірі  мінімальної заробітної плати  щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку сплачується єдиний внесок.

Загальна тривалість надання компенсації не може перевищувати 3 місяців, а для осіб з інвалідністю з числа ВПО – 6 місяців з дня працевлаштування особи.

Термін дії програми: на період воєнного часу та протягом 30 к.д. після його скасування або припинення. Заява на отримання компенсації подаєтьсяне раніше, ніж через 5 к.д. та не пізніше 6 місяців з дня працевлаштування особи в центр зайнятості особисто або  онлайн на порталі Діяhttps://bit.ly/3kMDf2s

Програма з надання роботодавцям компенсацій на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб

Підстава: постанова КМУ від 08 вересня 2015 року №696  «Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для ВПО».

Компенсація надається при працевлаштуванні зареєстрованих безробітних ВПО за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів.

Розмір компенсації: фактичні витрати на оплату праці, але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, (граничний розмір 14200 грн.).

Компенсація здійснюється за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за 6 кал. міс. Роботодавець протягом 2 міс. з дня працевлаштування подає до центру зайнятостізаяву про компенсацію витрат на оплату праці довільної форми та  документи. Рішення протягом 10 робочих днів з дати отримання всіх даних. Укладення договору, за яким компенсація виплачується кожен непарний місяць протягом року.

Ваучер для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці

Програма реалізується на підставі Постанови КМУ від 20 березня 2013 р. №207  

Вартість ваучера встановлюється в межах навчання і не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, станом на 01.01.2024 – 30 280 грн.

Затверджено 124 професії, спеціальності для навчання. Їх перелік та перелікнавчальних закладів розміщено на сайті ДЦЗ за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery

Ваучер мають право отримати громадяни, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані в службі зайнятості та відносяться до певних категорій.

Для отримання ваучера особа подає заяву визначеної форми в паперову вигляді та документи до центру зайнятості особисто. Подати попередню онлайн заявку на отримання ваучера на сайті ДЦЗ за посиланням: https://voucher.dcz.gov.ua/ Рішення про видачу ваучера приймається центром зайнятості не пізніше ніж на восьмий робочий день з дня подання документів.

Надання мікрогрантів на створення або розвиток власної справи

В рамках проєкту єРобота згідно Постанови КМУ від 21 червня 2022 року № 738 «Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу»

Сума мікрогрантів за програмою «Власна справа» – від 50 до 250 тисяч гривень. Основною вимогою отримання коштів є створення нових робочих місць.

Подати заявку на отримання грантів можна через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу.  Рішення щодо надання грантів приймає Державний центр зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в Ощадбанку.

Гранти на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей Постанова КМУ від 21 червня 2022 року № 738. Подати заявку на отримання грантів можна через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. 

Рішення щодо надання грантів приймає Державний центр зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в Ощадбанку.

    Програма передбачає надання грантів на суми: – для члена сім’ї у разі зобов’язання створити: 1 робоче місце – до 250 тис.грн.; 2 робочих місця – від 250 тис. до 500 тис.грн.; – для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрованих як фізична особа – підприємець, у разі зобов’язання створити: 1 робоче місце – до 250 тис.грн.; 2 робочих місця – від 250 тис. до 500 тис.грн.; 4 робочих місця – від 500 тис. до 1000 тис.грн. та повинна бути зареєстрована як фізична особа – підприємець не менше 36 місяців до моменту подання заяви на отримання гранту на умовах співфінансування – 70% (грант) на 30% (власні або кредитні кошти).  

Організація професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних

    Підстава: постанова КМУ від 24 березня 2023 року № 264 Навчання за професіями затребуваними на  регіональному ринку праці для забезпечення поточної і перспективної потреби роботодавців, самозайнятості та провадження підприємницької діяльності. Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації.  Безробітні можуть пройти професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації.Професійне навчання може бути  дистанційним, груповим, дуальним, за індивідуальним навчальним планом, на замовлення роботодавців. Здійснюється у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, у тому числі в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах та організаціях або безпосередньо у роботодавців-замовників кадрів.

Навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни

      Підстава: постанова КМУ від 15 вересня 2023 р. № 984  «Порядок реалізації експериментального проекту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості»   В Дніпрі, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Полтаві, Рівному, Сумах, Харкові працюють центри професійно-технічної освіти ДСЗ. Заява та документи он-лайн або через установу служби зайнятості. Вибір професії або програми підвищення кваліфікації з переліку сформованого Державним центром зайнятості та розміщеного на веб-сайті. Рішення про направлення на навчання приймається центром зайнятості не пізніше ніж на 5 робочий день з дня подання документів. Договір про професійне навчання укладається між закладом освіти та здобувачем освіти.

Громадські та інші роботи тимчасового характеру

      Підстава:  Закон України «Про зайнятість населення» та Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затверджений постановою  Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 175.  Розпорядження про проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру Організовуються для забезпечення економічної, соціальної та екологічної користі певної громади з метою додаткового стимулювання до праці, матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб Мають тимчасовий характер Не можуть бути використані постійні робочі місця та вакансії Можуть виконуватись на умовах неповного робочого дня; мають економічну, соціальну та екологічну користь для регіону; надають можливість тимчасового працевлаштування на роботи, що не потребують додаткової спеціальної, освітньої та кваліфікаційної підготовки. Фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів, Фонду, роботодавців та інших не заборонених законодавством джерел.

Усі актуальні програми є на офіційному веб-сайті Державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *