18.07.2019      355      0
 

Держенергонагляд сприятиме інтеграції енергетичної інфраструктури України до європейської


Енергетичною стратегією України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» у галузях електро- та теплоенергетики визначено такі стратегічні орієнтири розвитку, як: модернізація існуючих електро- та теплоустановок і мереж, проектування будівництва та введення в експлуатацію нових генеруючих потужностей, інтеграція енергетичної інфраструктури України до європейської, а також запровадження механізмів залучення інвестицій для реалізації програми оновлення генеруючих потужностей.

Державна інспекція енергетичного нагляду України у рамках своїх повноважень буде докладати максимальних зусиль щодо забезпечення контролю за надійністю і безпечністю електро- та теплопостачання згідно із зазначеними стратегічними орієнтирами розвитку.

Зокрема, з метою стабільного, надійного електро- та теплопостачання Держенергонагляд зосередить увагу на таких напрямах роботи:

  • забезпечення нагляду за безперебійним функціонуванням енергетичної інфраструктури, за проведенням необхідних заходів із модернізації електричних станцій, теплових, тепловикористальних установок і мереж та енергетичного обладнання, а також зниженням їх аварійності;
  • сприяння в удосконаленні системи захисту критичної інфраструктури на основі кращих практик країн ЄС та у створенні системи кризового управління в енергетичному комплексі.

Так, в рамках удосконалення системи захисту критичної інфраструктури, Держенергонагляд буде надавати пропозиції Міненерговугілля щодо вимог роботи обладнання (надійність роботи, захист об’єктів, резервування енергопостачання).

Крім того, з метою гарантування енергетичної безпеки країни опрацьовуються організаційно-розпорядчі заходи стосовно запровадження на рівні суб’єктів господарювання практики аналізу та реагування на загрози роботи енергетичних об’єктів.

Окрему увагу буде приділено напряму скороченню витрат енергії у системах транспортування та розподілу електричної і теплової енергії шляхом технічної, технологічної модернізації та концептуального перегляду схем енергозабезпечення із врахуванням досягнень у сфері енергопостачання.

Одним із головних завдань Стратегії на наступні десять років є підготовка енергетичної системи України до масштабного оновлення потужностей після 2025 року. З огляду на це Держенергонагляд буде сприяти введенню в експлуатацію нових генеруючих потужностей замість тих, що будуть виведені з експлуатації після зазначеного терміну. З метою реалізації зазначеного завдання Стратегією передбачено запровадження механізмів залучення інвестицій.

Формування ринку електричної енергії сприятиме виникненню стимулів ефективного інвестування у енергетичну галузь. З цією метою Держенергонагляд буде проводити контроль за безперервним (надійним) електро- та теплопостачанням,здійснювати підтримку у розбудові та реконструкції електромереж. Також інспекція буде сприяти у подовженні терміну експлуатації ТЕС, виведенні у консервацію або заміщенні сучасними високоманевровими потужностями ТЕС.

Крім того, відомство буде спрямовувати зусилля на підтримку реконструкції тепломереж з метою мінімізації втрат, реалізації проектів з когенерації на ТЕЦ і будівництва та реконструкції високоефективної когенерації ТЕЦ відповідно до вимог екологічних нормативів.

Довідково
Енергетична стратегія України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» схвалена Кабінетом Міністрів України від 18 серпня 2017 р. № 605-р.
Це документ, який окреслює стратегічні орієнтири розвитку паливно-енергетичного комплексу України на період до 2035 року.

За інформацією
Державної інспекції енергетичного нагляду Укрaїни


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *