20.04.2021      206      0
 

«Такі умови – нова норма шкільного життя!», – Олександр Скічко про Чигиринську опорну школу


Для близько 500 школярів та вихованців 4-х дошкільних груп Чигиринської школи нині змінили умови навчання. Минулоріч ця школа в Чигиринській територіальній громаді стала опорною, тоді ж – і учасницею програми Президента #ВеликеБудівництво. І в закладі взялися за масштабну реконструкцію.

Міняли дах, вікна, утеплювали стіни. Загалом ці ремонтні роботи, передбачені трьома окремими проектами, вартували понад 17,7 мільйонів гривень.

– Багато шкіл і на Черкащині, і в Україні в цілому ще донедавна доводилося описувати плюс-мінус однаково: більше 30 років без капітального ремонту, протікає дах, старі вікна, холодні неутеплені кабінети, – відзначив голова облдержадміністрації Олександр Скічко. – Так було і в Чигиринській школі, яка востаннє бачила ремонт у 1980 році. Масштабна реконструкція тривала менше року. Завдяки новим комфортним умовам кількість учнів тут постійно збільшується, а школярів підвозять із трьох сусідніх сіл.

Позитивні зміни в чомусь одному ланцюговою реакцією запускають їх і в інших сферах. Наприклад, за програмою «Здорове харчування» у школі зробили ще й реконструкцію харчоблоку та їдальні, взялися до оновлення меню.

– Обговорювали меню з батьками, учнями, переймали досвід у колег з Білозір’я та Черкас, – розповідає директор закладу Сергій Цюрупа. – Нині ж частуємо стравами за рецептами Євгена Клопотенка. Надаємо перевагу овочам, фруктам, злакам. Також запроваджуємо систему «Юніор». Це – картки для безготівкового розрахунку. Користуються ними переважно учні середньої та старшої школи, оскільки молодші класи забезпечені безкоштовним харчуванням. Наразі вже придбали 150 таких карток.

Відзначають позитивні зміни й самі учні. Зазначають, оновлений фасад школи став окрасою мікрорайону та осучаснив сам заклад.

-Вперше за роки навчання у школі я побачив  зміни, і вони на краще, – говорить учень 10-А класу Владислав Чорноус. – Школа набула гарного сучасного вигляду. Приємно, що заклади освіти тепер для учнів, їхнього комфорту.

Самі батьки теж кажуть, що комфортні умови навчання їхніх дітей – їхній пріоритет. Нині ж школа відповідає їхнім вимогам.

– Я, як батько учня, радію з того, як поступово школа змінюється на краще. Будівля має привабливий вигляд. А головне, за словами сина-шестикласника,  у їдальні подобаються тепер смачні страви. Хочеться подякувати за виконану роботу, – зауважує один з батьків Анатолій Бабенко.

Мати школярів Світлана Скібітська додає, що останні декілька років батьки з острахом чекали приходу зими. Через те, що покрівля  була в жахливому стані і потребувала капітального ремонту, в кабінетах на третьому поверсі протікала стеля після опадів і було нестерпно холодно й сиро.

– Наших дітей відправляли на вимушені канікули, тому що навчатись в таких умовах було неможливо. Звичайно ми неодноразово звертались в різні інстанції з проханням забезпечити нашим дітям комфортні умови для навчання і відремонтувати покрівлю, але відповідь була завжди одна: « На ремонт немає коштів». Критичним для нашої школи став 2019 рік, коли, після танення снігу, кабінети затопило  до першого поверху і довелось відключати електрику, щоб не сталося лиха, – зауважила вона.

Втім, завдяки програмі #ВеликеБудівництво у школі зробили нову покрівлю, вікна, утеплили фасад і новий харчоблок. Хоч це й був не легкий шлях, каже він, але результат того вартий.

За інформацією пресслужби Черкаської ОДА.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *