01.08.2019      692      0
 

Соціальна програма “Муніципальна няня”


Із 1 січня в Україні почала діяти соціальна програма «Муніципальна няня». Із її допомогою Уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей до трьох років.

Згідно з ухваленим рішенням, обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено з 1 січня 2019 року відшкодовувати вартість послуг за програмою “муніципальна няня” в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року.

Хто така муніципальна няня?

Це будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, яка може надавати послуги няні, (фізична особа – підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) / юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), окрім державних і комунальних дитячих садків, з якою укладено угоду або договір про догляд за дитиною до трьох років. Тобто це няня, яка надає послуги відповідно до договору, декларує свої доходи та платить податки.

Хто має право на послуги муніципальної няні?

Право на «муніципальну няню» мають батьки або опікуни дітей до трьох років, які уклали офіційну угоду з нянею.

Компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави.

Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати та відпустку з догляду за дитиною. Також залишаються інші соціальні пільги та виплати, які отримує родина.

Як скористатися послугою?

 Самостійно знайти няню та укласти у письмовій формі договір чи угоду про здійснення догляду за дитиною. У договорі має бути визначено, зокрема, назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

 Протягом місяця після підписання договору з нянею, батьки повинні прийти до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання та подати перелік документів:

  • паспорт (оригінал та копія з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації)
  • ідентифікаційний код (копія та оригінал)
  • свідоцтво про народження дитини (копія та оригінал)
  • опікуни надають рішення про встановлення опіки (копія та оригінал)
  • договір, укладений з нянею (копія та оригінал)
  • документи, які підтверджують оплату послуг няні (чеки, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка тощо)
  • заява про надання компенсації послуги «муніципальна няня» (зразок заяви надають у відділенні УСЗН)
  • заява про перерахування коштів для компенсації послуги «муніципальна няня» із зазначенням рахунка в установі банку (зразок заяви надають у відділенні УСЗН)

Як будуть компенсувати гроші?

Щоб отримати компенсацію, батькам чи опікунам щомісяця до 5 числа потрібно надавати в УЗСН докази оплати послуг няні. Виплати проводяться щомісяця на той рахунок, який був вказаний у пакеті документів. Компенсацію виплачують на той період, на який було укладено договір із муніципальною нянею. Якщо договір розривають достроково, батьки зобов’язані повідомити про це у відділення УСЗН протягом одного робочого дня. Виплата компенсації також припиняється у разі переїзду батьків або якщо няня завершує свою діяльність.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *