04.05.2020      283      0
 

Програма “Велике будівництво” після змін до Державного бюджету має працювати в кожній області


У 2020 році Президентом України було ініційовано початок масштабної програми «Велике будівництво», яка має забезпечити реалізацію державної політики щодо економічного зростання та інвестиційної привабливості територій, покращення надання соціальних послуг тощо.

Про те, як триває спорудження шкіл, дитячих садочків, стадіонів у рамках проекту Міністр розвитку громад та територій України обговорював із головами обласних та Київської міської державних адміністрацій на нараді під головуванням Прем’єр-міністра України 28 квітня.

Очільник Мінрегіону Олексій Чернишов зазначив, що реалізація проекту із врахуванням змін Держбюджету має здійснюватися в кожному регіоні України. Програма здійснюється за рахунок Державного фонду регіонального розвитку, субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій, субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» та коштів місцевих бюджетів. Змінами, що були внесені до Держбюджету 13 квітня 2020 року, обсяги фінансування за всіма джерелами було зменшено: субвенція місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій – з 2,0 до 1,7 млрд. гривень; субвенція на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» – з 3,5 до 2,5 млрд гривень; Державний фонд регіонального розвитку – з 7,5 до 4,9 млрд гривень.

Мінрегіоном після опублікування змін до Закону про Держбюджет на 2020 рік надіслано листи обласним та Київській міській держадміністраціям щодо надання оновлених даних та переліків проектів з урахуванням секвестру ДФРР та включення в першу чергу до відповідного переліку перехідних проектів, та проектів, що фінансуватимуться в рамках реалізації Програми «Велике будівництво» та є переможцями конкурсного відбору. Станом на 27.04.2020 в 19 областях та місті Києві проведено регіональні комісії та підготовлено переліки проектів, що фінансуватимуться за рахунок ДФРР. Комісії не проведено у Вінницькій, Закарпатській, Донецькій, Кіровоградській та Сумській областях.

«Програма «Велике будівництво» після змін до держбюджету має працювати в кожній області, – підкреслив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. –  Відповідно до інформації, наданої обласними та Київською міською держадміністраціями у 2020 році, планується реалізація 375 проектів у рамках Програми «Велике будівництво» із загальним обсягом фінансування понад 5 млрд грн, більша частина з яких – це кошти ДФРР».

Для вчасного виконання програми Президента «Велике будівництво» Міністерство розвитку громад та територій вносить пропозиції стосовно вирішення проблемних питань з реалізації проектів. Зокрема, пропонуються зміни до постанови КМУ від 11.03.2020 № 211 в частині зняття обмежень щодо продажу будматеріалів, що ускладнює повноцінне відновлення робіт на об’єктах.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *