27.10.2023      95      0
 

“Наша мета – комплексна, доступна та якісна реабілітація”, – Ігор Табурець


Нарощування реабілітаційних спроможностей. Це нині одне з ключових завдань медичної системи регіону. На цьому наголосив начальник Черкаської ОВА на зустрічі з міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком і керівниками медзакладів області. 

Ігор Табурець, зокрема, презентував міністру напрацювання у цьому питанні.

– Попит на реабілітаційну допомогу був завжди, – зауважив начальник ОВА. –  Зараз, через війну, зростає в рази. Військові, травмовані цивільні.  На Черкащині вже маємо заклади, законтрактовані з Національною службою здоров’я України: 9 – амбулаторна реабілітація, 6 – стаціонарна. І це – лише початок.

Як стверджує міністр охорони здоров’я України, розбудова реабілітаційних відділень у всіх кластерних та надкластерних лікарнях — не примха, а вимога сьогодення. 

–  Ми вже зараз розуміємо, що рішення про відкриття реабілітаційних відділень на базі багатопрофільних лікарень — правильне, – зазначив Віктор Ляшко. – Наше спільне завдання — повернути людей після травм, поранень чи хвороб до звичного життя. Вони мають відчувати, що держава про них не забула. 

Робота у цьому напрямі триває на Черкащині. Зокрема, під час зустрічі обговорили питання створення в кожному кластерному та надкластерному закладі реабілітаційного відділення.

– Плани узгоджені, – розповів Ігор Табурець. – Необхідний ремонт, підготовка кадрів – завдання порядку денного кожного закладу. МОЗ зі свого боку допоможе з обладнанням. Наша мета – комплексна, доступна та якісна реабілітація. Відновити – значить максимально повернути людину до її звичного життя.

ДОВІДКОВО:

Всі послуги з ефективного та дієвого відновлення повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Для проходження амбулаторної реабілітації вистачить електронного направлення від лікаря первинної ланки або лікуючого лікаря.

Для проходження стаціонарного відновлення достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря. Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого. 

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із процедурами від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. 

Кожен пацієнт, залежно від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів упродовж року. 


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *