21.12.2021      260      0
 

Туберкульоз: прихована загроза


Пандемія COVID-19 поставила виклик усьому світові. І не лише в частині готовності медицини боротися з новим вірусом, а й в можливості продовжувати протистояння іншим тяжким хворобам. Зокрема, туберкульозу.

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно у світі 10 млн осіб уперше хворіють на туберкульоз і 1,5 млн осіб помирає від нього.Україна посідає 4 місце серед 53 країн Європи за рівнем захворюваності. За даними Центру медичної статистики МОЗ України у 2020 році в Україні зареєстрували 17 593 випадки захворювання на активний туберкульоз, включно з рецидивами.

У розрахунку на 100 000 населення показник захворюваності — 42,2, що майже на 30% менше ніж у попередньому році. Аналогічна ситуація з проблемами у виявленні туберкульозу спостерігається по всьому світу, але статистиці, яка демонструє суттєве зниження захворюваності на туберкульоз, радіти не поспішають.

Адже причиною оптимістичних цифр може бути виключно недовиявлення туберкульозу. Тому з метою профілактики та раннього виявлення кожен з нас має щороку проходити флюорографічне обстеження.Адже на початковій стадії ця хвороба добре піддається лікуванню, а у випадку запущеності хвороби може статися непоправне. Підступність туберкульозу і в тому, що часто він протікає безсимптомно, ніяк не проявляючи себе.

Тому проба Манту на сьогодні – єдиний спосіб оцінити, у яких «стосунках» перебуває імунітет дитини з туберкульозною бактерією. Для профілактики захворювання необхідно також уважно ставитися до санітарних умов, в яких проживаєте ви та ваша дитина. Чистота – запорука того, що у вашому помешканні немає мікобактерій туберкульозу.

Важливо також вести здоровий спосіб життя (не палити, не зловживати спиртним), бути фізично активними, повноцінно і раціонально харчуватися.

Загартування зміцнить імунітет і дитини, і дорослого, який не допускає проникнення у організм збудників хвороб.

Харчування має бути вітамінізованим, містити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів.

Піклуйтеся про своє здоров’я, адже туберкульоз – це одна з тих хвороб, які легше попередити, аніж потім тривалий час лікувати!


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *