27.01.2020      243      0
 

Особливості надання медичної допомоги під час загострення сезонних захворювань


Нарада стосовно реагування медичних закладів на погіршення епідемічної ситуації грипу та ГРВІ відбулася днями. Засідання пройшло на базі обласного діагностично-консультаційного центру Черкаської обласної лікарні. Під час заходу присутні обговорили специфіку надання медичної допомоги населенню, особливості інтенсивної терапії пацієнтів з ускладненнями, співвідношення вартості та ефективності противірусних препаратів та вакцин від грипу.

На початку наради начальниця Управління охорони здоров’я ЧОДА Лариса Кошова поінформувала фахівців про наявність нормативної бази.

– Зараз спеціалістам необхідно провести відповідні заходи задля вчасного попередження захворювання на грип, а також виконувати належну діагностику та лікування на території області, – наголосила Лариса Кошова.

За словами заступника директора Черкаського обласного лабораторного центру МОЗ України  Миколи Тищука, у період з 10 до 16 січня в області захворіло 4855 осіб, із них – 2915 дітей віком до 17 років. Із початку епідсезону від грипу провакцинувалися 6773 людини, зокрема, 1582 особи з груп медичного та 2708 осіб епідемічного ризиків.

– Протягом останнього тижня працівники вірусологічної лабораторії Черкаського ОЛЦ МОЗ України оглянули два зразки від хворих з підозрою на грип, один має позитивний результат (пацієнт хворий на грип типу А (Н1). Перевищення  епідпорогу не зафіксували на жодній адміністративній території. За звітній тиждень  на Черкащині не зареєстрували летальних випадків унаслідок сезонних вірусних захворювань, –  сказав Микола Тищук.

Директорка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна ознайомила слухачів з організацією надання медичної допомоги населенню під час загострення сезонних вірусних захворювань.

– Зараз в обласних закладах затверджені плани заходів на передепідемічний та епідемічний періоди. У разі погіршення епідситуації в лікарнях здійснюватиметься перепрофілізація ліжкового фонду. Нині на Черкащині ефективно функціонують 585 ліжок для надання медичної допомоги інфекційним хворим, з них 274 – дитячих.

За її словами, оперативну консультативну допомогу населенню області забезпечують спеціалізовані бригади Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, у складі яких 8 лікарів-інфекціоністів, зокрема три дитячих, – зауважила Світлана Волгіна.

Про організацію інтенсивної терапії хворим з ускладненими формами під час перебігу грипу та ГРВІ розповів завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Черкаської обласної лікарні  Павло Бардашевський.

Генеральна директорка Черкаського обласного комунального підприємства „Фармація“ Валентина Ніколенко виступила із доповіддю щодо діапазону цін на вакцини від грипу та противірусних препаратів.

Насамкінець фахівці закцентували, що щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина зміцнює імунітет і змушує працювати активніше та більш продуктивно.

За словами медиків, у разі вчасної імунізації, ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень:

  • зменшується на 60%;
  • кількість смертельних випадків зменшується на 80%;
  • частота госпіталізацій зменшується приблизно вполовину.

За інформацією прес-служби Черкаської обласної державної адміністрації.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *