16.06.2021      232      0
 

Черкащани можуть здобути премію Максима Рильського


У Держкомтелерадіо до 1 листопада 2021 року триває прийом заявок на участь у конкурсі на здобуття премії Кабінету Міністрів України імені Максима Рильського за 2021 рік. Премія присуджуватиметься у двох номінаціях: за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів; за переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу.

Висувати твори на здобуття премії імені М.Рильського мають право творчі спілки, національно-культурні та національно-просвітницькі товариства, видавництва і видавничі організації, редакції періодичних видань, вчені ради вищих навчальних закладів, наукові установи, асоціації тощо. Водночас твори, що висуваються на здобуття премії, мають бути опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше ніж за півроку до їх висунення, на здобуття премії

Детальніше про порядок подання творів на здобуття премії імені М. Рильського можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо .

Нагадаємо, що премія імені М. Рильського була заснована 1972 року і відновлена 2013 року за ініціативою Держкомтелерадіо, благодійної організації «Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград», Українського фонду культури України та НСПУ. Премія присуджується щороку на конкурсних засадах письменникам і поетам за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів, а також за переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу. До минулого року звання лауреата премії присвоювалося винятково одному номінантові. З 2020 року премія присуджується у двох номінаціях. Розмір грошової частини премії становить 20 тисяч гривень у кожній номінації.

Перше нагородження відновленою премією імені М. Рильського відбулося 2014 року. Відтоді лауреатами премії стали письменники-перекладачі: Роман Гамада за книги перекладів з перської мови «Захоплюючі розповіді» Алі Сафі та «Бахтіяр-наме» (2013); Максим Стріха за переклад з італійської поеми Данте Аліг’єрі «Божественна комедія. Пекло» (2014); Іван Рябчій за переклад з французької мови книги «Двоє добродіїв із Брюсселя» французько-бельгійського письменника Еріка Емманюеля Шмітта (2015); Василь Степаненко за переклад з грецької мови поеми Віцендзоса Корнароса «Еротокрит» (2016); Ніна Баликова за переклад з давньояпонської мови збірки оповідань та легенд Кенко-хоші «Нотатки знічев’я» (2017), Юлія Джугастрянська за літературний переклад з англійської мови роману Ред’ярда Кіплінґа «Кім» (2018). За 2019 рік премія не присуджувалася.

У 2020 році премія вперше присуджувалася у двох номінаціях. У номінації «За переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів» лауреатом премії став Тарас Лучук за переклад з давньогрецької мови на українську книги «Перші поетеси: Кодекс давньогрецької жіночої поезії». У номінації«За переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу» премію отримав Валерій Кіор за переклад з української мови на грецьку (урумську) книги «Кобзар» Тараса Шевченка.

За інформацією пресслужби Черкаською ОДА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *